FUZIP: Iz prodaje povučeno i uništeno 12 kg opozvanih kobasica Wudy

0
239
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćila je danas de je, nakon obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice brenda Wudy, porijeklom iz Italije, u kojima je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes, krajem septembra izvršila inspekcijski nadzor – kontrolu provođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu.
S obzirom da je tom prilikom utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor je nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području FBiH. U pet kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg ovog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.
“Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i tačno obavijestiti potrošače o razlozima za njeno povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni. Također, skrećemo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim nadzorom, kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva”, izjavio je glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić.
Uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.