Zastupnici u EP traže: Punjači za električna vozila moraju biti na svakih 60 km cesta

0
261
E-punionice za automobile trebale bi biti postavljene na svakih 60 km duž glavnih cesta u EU

Odbor za promet i turizam (TRAN) Evropskog parlamenta, početkom ovog mjeseca, usvojio je izvještaj o prijedlogu Evropske komisije za postavljanje infrastrukture za alternativna goriva, kojim se potiče postavljanje novih stanica za punjenje električnih automobila i alternativna goriva.
Ovaj prijedlog Evropske komisije, za Uredbu o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR), utvrđuje obvezne nacionalne ciljeve za postavljanje dovoljno infrastrukture za alternativna goriva u EU, kako za cestovna vozila tako i za plovila te avione.
Prema usvojenom tekstu, električne punionice za automobile trebale bi biti postavljene (barem) na svakih 60 km duž glavnih cesta u EU i to do 2026. Za kamione i autobuse isti bi se zahtjevi primjenjivali do 2026., ali samo na temeljnim TEN-T mrežama.
Uz to, zastupnici Evropskog parlamenta predlažu i postavljanje više stanica za punjenje vodikom duž glavnih cesta u Evropskoj uniji u usporedbi s prijedlogom Komisije, na svakih 100 km umjesto svakih 150 km kao i njihovu bržu izgradnju (do 2028. za razliku od 2031). Izvještaj će biti na glasanju na plenarnoj sjednici EP-a koja će se održati sljedeći tjedan u Strasbourgu, piše Revija HAK.