Gamescom 2019: Samsung predstavio G-Sync CRG5 gejming monitor od 240 Hz

0
1006
CRG5: Prvi zakrivljeni displej na svijetu sa brzinom osvježavanja slike od 240 Hz

Samsung Electronics danas je na sajmu Gamescom 2019 premijerno u Evropi predstavio svoj novi CRG5 zakrivljeni gejming monitor.
CRG5, koji je prvi put prikazan prilikom E3 2019, pruža moćnu kombinaciju brzine osvježavanja ekrana od 240Hz sa zakrivljenim displejom i kompatibilnošću sa NVIDIA G-SYNC tehnologijom, što omogućava najsveobuhvatnije igračko iskustvo do sada.
CRG5 sa svojih 27 inča, kombinuje nevjerovatno visoku brzinu osvježavanja slike od 240Hz pomoću RapidCurve™ tehnologije i zakrivljenosti od 1500R, eliminišući kašnjenje slike, dok istovremeno pruža sveobuhvatno iskustvo. Brzina osvježavanja od 240Hz omogućava brzinsko prilagođavanje na promjenljive situacije, dok zakrivljeni displej od 1500R nudi šire polje preglednosti.
Da bi eliminisali sjeckanje, kočenje i bilo kakvo odlaganje akcije, NVIDIA G-sync kompatibilnost sinhronizuje rad grafičkog procesora (GPU) i panela, nudeći gejmerima dinamično i neometano iskustvo tokom igre, u full HD rezoluciji.
“Sjajni gejming računari zaslužuju fantastične monitore, a prvi Samsung NVIDIA G-SYNC kompatibilni monitor, C27RG5, pruža neometano iskustvo reprodukcije slike, bez kočenja, za sve one koji koriste GeForce GTX 10, GeForce GTX 16 i GeForce RTX 20-seriju grafičkih kartica”, izjavio je Vijay Sharma, direktor za menadžment proizvoda NVIDIA G-SYNC.
Impresivan kontrast od 3000:1 znači da najnoviji Samsung zakrivljeni gejming monitor donosi dublje nijanse crne i svjetlije nijanse bijele boje, prikazujući istančane detalje na najsvetlijim i najtamnijim dijelovima slike, u cilju većeg užitka korisnika.
Samsung CRG5 posjeduje zakrivljeni panel displeja vertikalnog poravnanja (VA), koji obezbjeđuje povećanu koncentraciju tokom ključnih trenutaka igranja.
Dizajn bez okvira CRG5 monitora gejmerima daje još više prostora na ekranu, dok čvrsti Y stalak i On Screen Display (OSD) u stilu gejmerske komandne table, poboljšava igračko iskustvo.
CRG5 takođe nudi niz optimalnih gejmerskih modova: Game Mode je opciono podešavanje koje automatski prilagođava stepen osvjetljenja, kontrast, oštrinu i boje za sve vrste igara; Low input Lag mod služi da minimizuje kašnjenje slike između priključenog uređaja i displeja; Virtual Aim povećava i poboljšava preciznost kada se igra pucačina iz prvog lica; dok Eye Saver mod maksimalno smanjuje nivo plavog svjetla emitovanog od strane displeja, tako da ne opterećuje oči tokom dužih igračkih sesija.
Pored CRG5 modela, posjetioci na Samsungovom štandu mogli su da se upoznaju i sa drugim gejming inovacijama kompanije, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 od 49 inča.

Space Gaming Monitor (SR75Q) od 32 inča ima super brzo osvježavanje slike od 144 Hz

Prvi put predstavljen na Gamescom 2019, Space Gaming Monitor (SR75Q) od 32 inča ima super brzo osvježavanje slike od 144 Hz, sa AMD Radeon FreeSync tehnologijom. Ovaj refresh rate smanjuje kašnjenje prikaza i pokreta na minimum, dok AMD FreeSync sinhronizuje brzinu osvježavanja displeja sa grafičkim procesorom, što za rezultat ima neometano igračko iskustvo bez sjeckanja i kočenja.
Space Gaming Monitor će biti dostupan u veličini od 32 inča i QHD (2560 x 1440) rezoluciji, sa prepoznatljivim dizajnom koji štedi prostor. Space Gaming Monitor može da se povuče naprijed i da se prilagodi različitim navikama korisnika po pitanju gledanja i pozicije – uključujući i spuštanje na najniži nivo.
HDMI Y i kablovi za struju se lako mogu sakriti. Također, ekran ima trostrano orijentisan dizajn bez okvira, kako bi prikazao što veći dio slike. Space Gaming monitor posjeduje i opcije za brzu i laku instalaciju na bilo koji sto.

CRG9 49” gejming monitor sa Dual QHD rezolucijom

Među gejming inovacijama predstavljen je i Super Ultra-wide CRG9 od 49 inča, koji je osvojio nagradu CES 2019 Best of Innovation, u kategoriji računarskih periferija, kao i počasnu nagradu u kategoriji gejming proizvoda.
Monitor posjeduje HDR 1000 i dual Quad High Definition (QHD) rezoluciju (5,120 x 1,440) što je ekvivalentno postavljanju dva monitora od 27 inča sa 16:9 rezolucijom jednog do drugog. CRG9 prikazuje čak milijardu boja, sa 95 posto DCI-P3 spektra. To za rezultat ima prikazivanje realističnih vizuala, sa vrhunskim nivoom osvjetljenja koji ističe sve detalje, kako u najsvjetlijem tako i u najtamnijem dijelu slike.
CRG9 nudi brzinu osvježavanja od 120 Hz, koja kašnjenje slike i pokreta smanjuje na minimum. AMD Radeon FreeSync2 HDR tehnologija umanjuje sjeckanje, kočenje i kašnjenje prenosa slike, kako bi osigurala najbolje gejming iskustvo. Virtual Aim korisnicima omogućava poboljšanu preciznost kada igraju pucačine iz prvog lica, dok zakrivljeni ekran CRG9 igračima pruža ultra široko vidno polje.