Garant osiguranje gasi filijalu u Sarajevu i prestaje s radom u FBiH

0
795
Sarajevska filijala Garant osiguranja iz Brčkog prestaje sa radom u Federaciji BiH 30. novembra

Sarajevska filijala Garant osiguranja d.d. Brčko prestaje sa radom u Federaciji BiH 30.11.2021. godine, izvijestilo je ovo osiguravajuće društvo Agenciju za nadzor osiguranja FBiH. Navedeno je i da će sve nastale i buduće obaveze ove filijale od 01.12.2021. godine preuzeti centrala Garant osiguranja u Brčkom.
Podsjetimo, sjedište Filijale Sarajevo Osiguranja Garant je u ulici Fra Anđela Zvizdovića br. 1 i pružala je usluge neživotnih osiguranja. Dozvolu za poslovanje regulatorne agencije u FBiH dobilo je krajem novembra 2019. godine.
Osiguranje Garant je na tržištu Federacije BiH, prema podacima Agencije za nadzor osiguranja, u prvih devet mjeseci 2021. godine imalo ukupnu zaračunatu bruto premiju u iznosu od 443 hiljade KM. Iako je u odnosu na isti period prošle godine (178,5 hiljada KM) premija porasla za 148,1 posto ovaj brčanski osiguravatelj nalazi se na začelju liste sa premijom koja je npr. četiri puta manja od stepenicu više rangiranog Euros osiguranja iz Banja Luke.
Inače, ukupna zaračunata premija Garant osiguranja na tržištu u BiH na kraju trećeg kvartala 2021. godine iznosila je oko 9,2 miliona KM, i najvećim dijelom ostvarena je po osnovu osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u iznosu od 9,1 milion KM.