Gasi se Google plus

0
1155
Najavljeno zatvaranje društvene mreže Google plus

Google će zatvoriti društvenu mrežu Google plus i postrožiti mjere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.
Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se na Googleovom blogu.
Wall Street Journal (WSJ) prethodno je naveo, pozivajući se na neimenovane izvore i memoradnum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne izvijestiti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage. Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.
U Googleu nisu željeli komentirati informaciju o curenju podataka izuzev onoga što je objavljeno na blogu, prenose agencije.
Google je pokrenuo društvenu mrežu Google plus 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka koji je na temelju podataka korisnika o prijateljima, te lajkova i aktivnosti na Internetu bio u prilici preciznije plasirati oglase.
Ova društvena mreža ostat će i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje kupe G Suite, skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here