Gasi se sajam automobila u Ženevi, izložba trajno seli u Katar

0
204
Geneva International Motor Show Qatarprvi put bio je organiziran 2023. godine

Nakon 119 godina, jedan od najstarijih i najpoznatijih automobilskih sajmova u svijetu, onaj u Ženevi, službeno prestaje postojati. Geneva International Motor Show bio je otkazan zbog pandemije 2020. godine, da bi se njegovo održavanje nakon toga odgađalo i u 2021. te 2022., kao i poprilično postpandemijskoj 2023. godini, pa je svima već tada postalo jasno da sajam nema svijetlu budućnost.
Ove godine, ženevski se sajam automobila vratio krajem februara, u nešto izmijenjenom izdanju, koje nije izazvalo velik interes posjetitelja i izlagača. Tamo, primjerice, nisu sudjelovali Volkswagen, Audi, BMW i Mercedes-Benz, pa su sada organizatori odlučili povući ‘odgovoran potez’ i – zauvijek ugasiti taj sajam. Službena odluka o tome objavljena je na stranicama sajma, a u njoj stoji da organizacijski odbor ne misli priređivati Geneva Salon 2025. godine, niti bilo kada u doglednoj budućnosti.
Umjesto toga, sličnu će sajamsku izložbu organizirati na Bliskom istoku, tržištu za koje misle da ima veći potencijal. Preselit će iz Ženeve u Dohu, gdje će u novembru 2025. godine upriličiti Geneva International Motor Show Qatar, ‘festival posvećen automobilskoj izvrsnosti’, koji je prvi put bio organiziran 2023. godine, piše Autonet.hr.
Ženevski salon prvi je put održan 1905. godine, a na njemu je kroz desetljeća bilo predstavljeno mnogo legendarnih automobila – Jaguar E-Type, Porsche 917, Audi Quattro, Lamborghinijev koncept LP500 (kasnije Countach) te, recentnije, Ferrari LaFerrari.