Gasi se Sberbank Europe, prodala značajna potraživanja i izvršila isplatu ESA

ESA isplatila više od 900 miliona eura klijentima Sberbanke

0
522
Prodajom kredita drugim bankama, Sberbank Europe isplatila je trocifreni milionski iznos ESA

Sberbank Europe, kćerka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje. Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Europe, koja je poslovala s austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštećeni klijenti.
ESA je do sada isplatila više od 900 miliona eura klijentima Sberbanke. U martu je ESA procijenila da će morati da pokrije depozite u Sberbank Europe u ukupnoj vrijednosti od oko 947 miliona eura. ESA je morala pokriti prije svega depozite oko 34.800 klijenata iz Njemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala pokriti depozite oko 120 klijenata.
Sberbank Europe je 21. aprila održala vanrednu skupštinu dioničara na kojoj je donesena odluka o rasformiranju i gašenju banke. Tom prilikom je upravi banke naloženo da prodaju imovinu i potraživanja.
Sberbank je, kako saznaje APA, uspjela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA. Kredite Sberbank Evrope su otkupili prije svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te Komunalkredit, ali i turska Deniz bank.
Time će do kraja godine biti provedeno redovno gašenje Sberbank Europe.
Podsjetimo, Sberbank Europe je upao u probleme nakon sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, nakon su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.