Geely, kineski vlasnik Volva, ulazi u posao s mobitelima

0
450
Kineski Geely preuzeo većinski vlasnički udio u proizvođaču mobitela, Meizu

Meizu Technology gotovo je 20 godina stara kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom mobitela i drugih elektroničkih uređaja. Proteklih više od 10 godina proizvodili su mobitele zasnovane na operativnom sistemu FlymeOS, nastalome na osnovi Androida, kojih su na tržište izbacili više desetaka modela. Posljednjih godina tržišni udio na kineskom tržištu im je dosta slab (oko 1%), a izvan Kine ih gotovo pa i nema, osim u Indiji.
Ova kompanija sada je prodana novom vlasniku – proizvođaču automobila Geely. Kompanija Zhejiang Geely Holding je kroz svoju podružnicu Hubei Xingji Shidai Technology preuzela 79,09% vlasničkog udjela u Meizu, kako bi proširila svoj asortiman s automobila i na mobitele. Potez je to koji su bili najavili prošle jeseni.
Geely je izvan Kine najpoznatiji po tome što je od 2010. godine vlasnik automobilske marke Volvo, no u svom asortimanu imaju petnaestak drugih automobilskih marki, među kojima su međunarodno najpoznatije Lotus, Polestar i Proton.
Li Shufu, osnivač i predsjednik uprave Geelyja, ima cilj okrenuti poslovanje svojeg holdinga prema elektrificiranim, tehnološki naprednim, i ‘pametnim’ automobilima, koji se na tržištu danas najviše traže. U tome će mu pomoći i nova akvizicija, jer je plan integrirati tehnologije mobitela i automobila te na taj način konkurirati velikanima kao što su Xiaomi i Apple. Oni su iz područja tehnologije odlučili ‘zagaziti’ u automobilski sektor, dok Geely ide u drugom smjeru pa ulazi na tržište elektronike prije nego Xiaomi i Apple uđu na tržište automobila, piše Bug.hr.
Financijski detalji preuzimanje Meizua nisu objavljeni, no plan novih vlasnika je poznat. Žele svoj prvi mobitel pustiti u prodaju sljedeće godine i prodati ga u tri miliona primjeraka.