GIKIL-u izdata nova vodna dozvola

0
1122
Obzirom da nema okolinsku dozvolu, GIKIL ne ispunjava uslove za uvoz neophodnih sirovina

Nakon detaljnog pregleda cjelokupne dokumentacije, izvršenog uviđaja i dostavljenog dinamičkog plana, prvog u Bosni i Hercegovini ove vrste, Agencija za vodno područje rijeke Save kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) izdala je Rješenje o vodnoj dozvoli.
Ova odluka nastupila je nakon ispunjavanja svih neophodnih osnovnih uvjeta za pribavljanje nove vodne dozvole i predstavlja prvu značajniju javnu potvrdu da je GIKIL u proteklih pet mjeseci učinio ogromne napore s ciljem bolje zaštite voda, tla i zraka, odnosno zaštite okoliša u cjelini, saopćeno je iz GIKIL-a.
“Ovo nije privremeno rješenje nego dugoročni plan sanacije kompletnog stanja po pitanju zaštite voda čije se aktivnosti nastavljaju odmah”, kazao je izvršni direktor i član Uprave GIKIL-a Zuhdija Aganović.
On je dodao da je vodna dozvola bila jedan od osnovnih preduslova u procesu izdavanja nove okolišne dozvole.
“Želimo da vjerujemo da ovime najkritičniji period u kojem smo se nalazili ostaje iza nas, te da ćemo uskoro moći da govorimo i o vraćanju proizvodnje u našoj Azotari i AMK fabrici, kao i novim investicijama, uz izgradnju dugoročnog povjerenja sa svim našim saradnicima, uključujući lokalnu zajednicu koja nam je najvažnija”, istakao je Aganović.
Među najvažnijim obavezama koje su kao uvjet definirane novom vodnom dozvolom, a koje je neophodno realizirati u roku od jednog do šest mjeseci su optimizacija postojećeg postrojenja za fizičko-hemijski i biološki tretman otpadnih voda iz pogona Koksare, te završetak ugradnje separatora ulja i masti s izgradnjom pratećih hidrotehničkih objekata.