Glavna skupština MOL-a odobrila dividendu u iznosu od 280 milijardi forinti

MOL Grupa imala je uspješnu 2022. godinu u kojoj je ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu od 4,7 milijardi dolara, što je porast od 43% u odnosu na 2021. godinu

0
193
MOL grupa je u prvom kvartalu 2023. ostvarila stabilne rezultate

Na Glavnoj godišnjoj skupštini MOL Grupe dioničari su odobrili izvještaj Upravnog odbora o finansijskim rezultatima za 2022. godinu i usvojili konsolidirani financijski izvještaj. Glavna skupština odlučila je o isplati dividende u iznosu od približno 280 milijardi forinti, potvrdila novi mandat za Zsolta Hernadija u Upravnom odboru te mandate dr. Andrása Lánczija i Zoltána Áldotta u Nadzornom odboru.
MOL Grupa imala je uspješnu 2022. godinu u kojoj je ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu od 4,7 milijardi dolara, što je porast od 43% u odnosu na 2021. godinu. Rafinerijska djelatnost zabilježila je dobit od 2,2 milijarde dolara, što je porast od 50% u odnosu na 2021. godinu kao rezultat dobrog poslovanja.
EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina rasla je za 69% u odnosu na 2021. godinu, na 2,2 milijarde dolara, što je odraz stabilnog međunarodnog i domaćeg portfelja kompanije u godini visokih cijena nafte i plina.
Usluge kupcima i maloprodaja ostvarile su EBITDA od 320 miliona dolara, što je pad od 47% u odnosu na 2021. godinu unatoč utjecaju ograničenja cijena u srednjoj i istočnoj Evropi. EBITDA plinskog poslovanja u iznosu od 163 miliona dolara rasla je za 20% u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat povećane potražnje u domaćem i prekograničnom prijevozu i stalne obnove zaliha.
Glavna godišnja skupština odobrila je prijedlog Upravnog odbora o iznosu dividende od 280 milijardi forinti, što predstavlja još veći rast u odnosu na prethodnu godinu. Dobar rezultat i jaka bilanca omogućili su rast osnovne dividende po dionici s prošlogodišnjih 100 forinti na približno 150 forinti kao nastavak postepenog rasta u isplatama dividende u posljednjih nekoliko godina. Dioničari su odobrili i isplatu izvanredne dividende u iznosu od približno 200 forinti.
Glavna godišnja skupština potvrdila je Zsoltu Hernádiju novi petogodišnji mandat u Upravnom odboru te prof. dr. Andrásu Láncziju i Zoltánu Áldottu novi petogodišnji mandat u Nadzornom odboru. S obzirom na ostavku Mártona Nagyja, dioničari su izabrali Pétera Bíróa kao novog člana Nadzornog odbora te Revizorskog odbora u trajanju od pet godina.