Gmail od juna donosi ograničenja memorije za pohranu

0
321
Google bi od juna mogao početi naplaćivati korištenje dosad besplatnog servisa za webmail

Od 1. juna ove godine stupit će na snagu promjene vezane uz pravila pohrane u Googleovim servisima u računalnom oblaku. Kako sad stvari stoje, korisnici Gmaila u početku dobiju 15 gigabajta memorije za pohranu, u što se uz Googleov webmail računaju i datoteke pohranjene u servisima Google Drive i Photos.
Fotografije pohranjene u Photos sad se ne računaju u tu ukupnu kvotu, ali to će prestati vrijediti od juna ove godine. Premašite li ograničenje morat ćete ili brisati datoteke ili platiti Googleu za više prostora.
Postoji i treća opcija – možete riskirati i vidjeti što će Google odabrati kao višak za brisanje. Kako biste izbjegli plaćanje i nasumično brisanje preostaje vam, dakle, vlastoručno brisanje stare i nepotrebne e-pošte.
Preporuka je da to uradite dok ste ulogirani u Gmail i koristite web preglednik Chrome na računaru. Možete to obaviti i na pametnom telefonu ili tabletu, ali bit će puno jednostavnije na web sučelju.
Skrolajte do dna vašeg Gmaila. Ispod zadnjeg reda s e-poštom vidjet ćete podatak koliko slobodnog prostora imate na raspolaganju. Kliknete li na njega, ako ste pretplaćeni na Google One dobit ćete pregled po stavkama – koliko zauzima Gmail, koliko Drive, a koliko Photos – kao i prijedloge kako se riješiti viška.
Gmail je vjerojatno već podijelio vašu e-poštu u nekoliko kategorija, pod karticama Primary, Social, Promotions, Updates i Forums.
Dobra je ideja krenuti prvo s Promotions jer su tu e-mailovi koji vam vjerojatno nisu presudno važni, piše tportal. Provjerite ima li nešto što biste htjeli sačuvati. Ako nema, evo kako ćete obrisati cijelu kategoriju odjednom:
– Kliknite karticu Promotions. Trebala bi promijeniti boju kad to učinite.
– Na traci pri vrhu označite kućicu u gornjem lijevom kutu.
– Gmail će prikazati koliko je e-pošte spremno za brisanje i ponuditi mogućnost označavanja svih poruka.
– Ako ste spremni za brisanje svega, pritisnite tipku Delete ili kliknite sličicu kante za smeće na traci pri vrhu.
– Pojavit će se upozorenje, a Gmail će tražiti vašu potvrdu. Ako se niste predomislili, kliknite OK.
Nakon toga otvorite Trash. Tamo ćete naći svu poštu uklonjenu iz Promotions gdje je Gmail čuva još 30 dana nakon brisanja kako biste mogli doći do nečega što ste slučajno obrisali. Ako ste sigurni kako sve treba obrisati, kliknite Empty Trash now pri vrhu.
Isti postupak možete ponoviti i s drugim karticama, ali pripazite ipak na poruke koje bi vam mogle biti važne. Takve poruke možete prebaciti u Primary.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here