Akvadukt Veluwemeer: Jedinstveni plovni put koji ide preko ceste!

0
1371
Smješten preko ceste N302, akvadukt Veluwemeer je dio istoimenog jezera u Nizozemskoj

Otvoren 2002. godine, Veluwemeer Aqueduct fascinantno je djelo arhitekture i inženjerstva. Nalazi se na istoimenom jezeru, a ispod njega prolazi cesta N302. Smješten preko ceste N302, akvadukt je dio istoimenog jezera.
Sama cesta zanimljiva je jer povezuje kopneni dio Nizozemske s Flevolandom – najvećim umjetnim otokom na svijetu. Tokom projektiranja konstrukcije mosta, inženjeri su odlučili izgraditi plovni put preko ceste N302, gdje svakodnevno prolazi oko 28.000 vozila.
Akvadukt Veluwemeer plitki je tri metra duboki vodeni most koji omogućuje malim čamcima i drugim plovnim vozilima plitkoga gaza da lako prelaze cestu. Za razliku od pokretnih mostova ili drugih kolničkih konstrukcija, dizajn vodenog mosta omogućuje stalni protok prometa i na cesti i preko akvadukta.
Jezerski sistem izvorno je izgrađen kako bi pomogao regulirati nivo vode i podzemne vode u okolnim područjima, piše Revija HAK. Jezera su važni rezervati prirode (posebno ptice) i rekreacijska područja za lokalno stanovništvo.