RS: Ublažene restrikcije za rad ugostitelja, oni najavili proteste

Od sutra rade bašte, a od utorka nastava od 1. do 5. razreda, dok će se za ostale učenike, od 6. do 9. razreda, kao i za srednjoškolce i studente, nastava i dalje odvijati online

0
338
Od 6 do 24 sata dozvoljen rad ugostiteljskim objektima u RS-u

​Republički štab za vanredne situacije RS na današnjoj, telefonskoj sjednici, donio je Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, koje su ipak ublažene u odnosu na mjere saopćene u petak.
Današnjom odlukom Štaba, u periodu od 5. do 8. aprila ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.), na način da se u periodu od 6 do 22 sata dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je pomenuti prostor natkriven, uz strogo poštovanje uputstava Instituta za javno zdravstvo RS.
U periodu od 5. do 8. aprila, ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj, usluge smještaja mogu pružati bez vremenskog ograničenja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju usluge smještaja, u periodu od 6 do 22 sata, dok ostalim gostima mogu pružati usluge u otvorenom prostoru objekta (ljetna bašta, terasa, vrt) uz poštovanje svih prethodno nabrojanih uslova.
Od 8. aprila dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštovanje uputstava koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.
Takođe, od 8. aprila štabovi za vanredne situacije gradova/opština će, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, u svom gradu/opštini, donositi odluke kojima će se uređivati rad ugostiteljskih objekata.
Od utorka, 6. aprila, nastaviće se odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje produženog boravka.
Za ostale učenike, od 6. do 9. razreda, učenike srednjih škola, kao i za studente univerziteta, nastava će se i dalje odvijati on line korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, u skladu sa instrukcijom nadležnog ministarstva.

Ugostitelji sutra najavili proteste u Banja Luci

Iako su danas relaksirane mjere za rad ugostiteljskih objekata kojima je od sutra dozvoljen rad na otvorenom (bašte), ugostitelji su najavili proteste. Privrednici iz ove branše su poručili da ne žele više laži i da zbog toga neće odustati od protesta koje su najavili za sutra u Banjoj Luci u 17 sati. Oni smatraju da im je vlast naprasno dozvolila rad isključivo zbog toga pritiska javnosti.
“Želim da kažem u ime svih ugostitelja da je nama prekipilo. Ne želimo više da slušamo laži, prevare, obmane, dogovore bez dogovora, sastanke koji se uvijek završe lažima. Tek pod pritiskom, kada smo odlučili da izađemo na proteste, Republički štab je saopćio da će od sutra otvoriti bašte. Mi ne želimo da nas hrane mrvicama, mi nećemo odustati”, rekao je u izjavi za BN televiziju Miloš Stanišić, član Upravnog odbora Udruženja ugostiteljstva i turzima ‘HoReCa’.