Google dogovorio plaćanje sadržaja s 300 medijskih kuća u EU

0
525
Google postigao dogovor s 300 medijskih kuća u šest zemalja EU o plaćanju njihovog sadržaja

Google je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Evropske unije o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.
Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da reguliraju plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama. Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan je zakon na snagu stupio i u Kanadi.
Direktorica Googleova odjela za medije Sulina Connal objavila je na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i s oko 300 medijskih kuća iz zemalja EU.
“Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijaliziranih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj, a vodi se i puno rasprava”, navela je Googleova direktorica.
Connal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali uskoro biti objavljeni.
Njemački mediji čine dvije trećine grupe i uključuju nedjeljnike Der Spiegel i Die Zeit te dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Googleova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske. Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada, prenosi Hina.
EU je još prije tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internet platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima za objavu njihovih sadržaja.