SBF: Politička stabilnost i ekonomska saradnja preduslov je za investicije

Tokom dvodnevne poslovno-investicijske konferencije će se pored panela i okruglih stolova održati oko 300 projektnih prezentacija i B2B sastanaka

0
123
11. SBF je okupio oko 1.500 predstavnika vlada i poslovnih lica iz blizu 40 zemalja svijeta

U Sarajevu je danas počeo 11. Sarajevo Business Forum 2022 koji je privukao oko 1.500 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ministarstava i poslovnih lica iz blizu 40 zemalja svijeta. Ove godine prijavljen je i rekordan broj projekata.
Tokom dvodnevne poslovno-investicijske konferencije će se pored panela i okruglih stolova održati oko 300 projektnih prezentacija i B2B sastanaka. Tema ovogodišnjeg Foruma je ‘Nearshoring – perspektiva za region’, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u BiH i zemlje regiona.
Forum su otvorili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Uprave Bosna Bank International Alek Bakalović.
Komšić je iskazao potrebu političke i poslovne saradnje zemalja regiona.
“Cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje destabilizacije i okrenuti se prema budućnosti. Put koji se jedino nameće je put regionalne saradnje, kako bismo došli na put Evropske unije. Vjerujem da ovaj region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije. Na zajedničkom regionalnom tržištu već imamo i zajedničke institucije. Pozivam investitore da zajedno sa institucijama učestvujemo u energetskoj tranziciji”, izjavio je Komšić u uvodnom obraćanju.
Tokom svog pozdravnog govora, Alek Bakalović je istakao da domaći privrednici trebaju know-how i pristup stranim tržištima.
“Jedna od mogućnosti koju smo identificirali kao priliku je koncept ‘Nerashoringa’. Za velike investitore smo kao investicijska destinacija zanimljivi isključivo kao regija, jer su pojedinačne države premale da bismo ih posmatrali kao zasebna tržišta. Moramo iskoristiti SBF kako bismo učili jedni od drugih i istraživali prilike za zajedničke projekte, koje bismo mogli iskoristiti za privlačenje dodatnih ulaganja”, izjavio je Bakalović.
Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede KS je ovogodišnji strateški partner Sarajevo Business Foruma, a ministar privrede KS Adnan Delić je istakao da se SBF etablirao u regionalnoj i svjetskoj poslovnoj zajednici kao najveći i najvažniji poslovno – investicioni forum u Jugoistočnoj Europi.
U uvodnom obraćanju prisutnima se obratio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je još jednom naglasio bitnost zajedničke saradnje zemalja Jugoistočne Evrope.
“Uslov za procvat Zapadnog Balkana je ekonomska stabilnost, a na političkim liderima je zadatak da se zemlja konstruktivno organizuje i da se kreiraju prilike za investicije. Uvjeren sam da je Evropska unija odgovor za sva pitanja koja imamo u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama na Zapadnom Balkanu. EU nudi stabilnost i sigurnost. Smatram da BiH treba da dobije kanditatski status bez preduslova, a nakon toga da vlasti BiH ispunjavaju svih 14 preduslova za pristupanje EU. Predstoji jako puno posla, ali je ovo izvozidivo i realno, te postoji politička volja u Briselu”, izjavio je Pahor.
Mehmet Muş, ministar trgovine Republike Turske je istakao važnost koncepta ‘nearshoringa’ za područje Balkana, te je naglasak stavio na regionalnom partnersvu zemalja regiona, jer je Balkan blizak i Zapadu, ali i Aziji i zemljama Bliskog Istoka.
“Sa pandemijom velike multinacionalne kompanije čija proizvodnja je locirana ‘off shore’ suočena je sa velikim izazovima, te se lanac dostave suočio sa velikim problemima. Nearshoring će dozvoliti prebacivanje proizvodnje u geografski bliže zemlje sa ciljem smanjenja troskova dostave i prevoza. Zemlje Balkana su bliske EU, a imaju neuporedivo niže troškove proizvodnje, te regiona Balkana može ima prednost u tom kontekstu”, kazao je Muş.
Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler je rekao da je SBF posljednjih godina bio most poslovnih partnera, te da je uslijedio ekonomski oporavak nakon pandemije.
“Priroda same zemlje i potencijal Bosne i Hercegovine, kao i sve njene netaknute ljepote i dalje privlače investitore u BiH. Drvni, metalni i prehrambeni sektor mogu posebno puno da ponude kada je u pitanju koncept ‘nearshorinaga’. EU je odgovorna za sva pitanja BiH i regiona, te trebamo da razmislimo kako da iskoristimo ovu priliku, uprkos nesuglasicima i problemima sa kojima se ova zemlja suočava”, rekao je Sattler.
Viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Malaka iz Malezije YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh je istakao zadovoljstvo mogućnostima koje pruža SBF i mogućnostima saradnje.
“Ova konferencija pozicionirala se kao najveća poslovna investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi. Istražujem mogućnosti u ovom regionu koje su atraktivne i koje pružaju poslovnu saradnju”, rekao je bin Yusoh.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović je rekao kako je u vrijeme ekonomske krize zajednička dužnost zemalja regiona da nađu rješenje i da se ojačaju ekonomske veze u regionu, a kako je upravo SBF konferencija koja to omogućava.
“BiH je šesti najveći trgovački partner Hrvatske, a Hrvatska drugi investitor u BiH, nakon Austrije, te broj jedan trgovački partner BiH. Mi smo posvećeni prosperitetu BiH”, rekao je Filipović.
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić se u ime Vlade Federacije BiH obratio i rekao kako će se konkretni projekti realizovati kroz poslovne saradnje i investicije, što je i svrha ovog događaja. Ovo će rezulturati i stabilnijim poslovnim okruženjem koje će omogućiti privlačenje novih stranih investicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here