Google želi izbaciti lozinke: Čak 66% Amerikanaca koristi istu lozinku

0
532
Google postigao dogovor s 300 medijskih kuća u šest zemalja EU o plaćanju njihovog sadržaja

Googleova usluga za elektronsku poštu uskoro će dvostepenu provjeru učiniti automatski aktivnom, čime se nada da će podstaći sve korisnike da dodatno osiguraju svoje račune.
Kompanija je u sklopu bloga objavila da će svi korisnici dobiti podsjetnik za ovu korisnu zaštitnu mjeru ako su njihovi računi ‘prikladno konfigurisani’.
Nakon što se opcija aktivira, na smartfonu će dobiti podsjetnik za svaku prijavu pomoću kojeg će moći provjeriti je li posljednja prijava njihova ili hakerova, objašnjava Verge.
Ako standardna dvostepena provjera nije dovoljna, možete uvijek koristiti fizički sigurnosni ključ poput YubiKeyja ili Googleovog Titana, piše SEEbiz.
Podsjetimo, Google je 2019. takođe dodao opciju za Androide pomoću koje sam uređaj može postati ključem za račune, da bi nešto kasnije sigurnosnu mjeru proširio i na iPhone.
Googleov potez dio je inicijative pomoću koje kompanija u nedefinisanoj budućnosti planira ‘da ukloni lozinke’. Motivacija za ovaj potez dolazi iz zabrinjavajuće statistike – kompanija tvrdi da 66 posto Amerikanaca ‘koristi istu lozinku na više različitih stranica, što njihove račune čini dodatno ranjivima’.