Evropska komisija sprema zakon protiv kineskih firmi

0
397
Ukupna dužina Pelješkog mosta iznosi 2.440 metara, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara

Njemački list Zidojče Cajtung piše da Evropska komisija priprema prijedloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od nepoštene konkurencije iz Kine.
Kao jedan od primjera navodi i Pelješki most u Hrvatskoj koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije, prenosi portal Index.
Evropska komisija je predstavila u srijedu zakonodavni projekat čiji je cilj da se omogući zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Pored toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.
Primjera radi, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi vrijedno preuzimanje nemačkog preduzeća Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska Midea.
Na području javnih ugovora, činjenica da je kineskom konzorcijumu dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije su propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju, navodi Index.
Predlog EK posebno predviđa da prije velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da objelodane da li su posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona eura. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija sa prometom od 500 miliona eura ili više.
Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 miliona eura ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.
Da li će se prijedlog sprovesti na isti način, sada zavisi od vlada država članica EU i Evropskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će morati da odluče o njegovom usvajanju, navodi Zidojče Cajtung.