Građani EU dobit će digitalni identitet, zamjenu za fizičke osobne dokumente

Evropski zakonodavci usaglasili su se oko finalnog teksta regulative Evropskog novčanika za digitalni identitet (EUDI)

0
108
Lisnica za digitalni identitet iz temelja će promijeniti digitalnu identifikaciju građana

Projekt Evropskog novčanika za digitalni identitet (European Digital Identity Wallet) potvrđen je od strane Evropskog parlamenta, Vijeća i Komisije, pa je prijedlog od juna sada i formalno postao prihvaćeni pravni okvir za digitalizaciju brojnih osobnih dokumenata na području Evropske unije.
Ova lisnica za digitalni identitet iz temelja će promijeniti digitalnu identifikaciju građana, najavljuju iz vrha EU. Evropljanima će taj projekt ponuditi svu praktičnost mobilnih aplikacija, no uz kontrolu nad osobnim podacima. Drugim riječima, moći će koristiti internetske usluge i identificirati se vjerodajnicama, a da pritom zadrže potpunu kontrolu nad svojim osobnim podacima.
Komisija već ulaže 46 miliona eura iz programa Digitalna Europa u četiri velika pilot-projekta za testiranje primjene lisnice u nekoliko svakodnevnih situacija, npr. za predočavanje mobilne vozačke dozvole ili liječničkih recepata, odobravanje plaćanja i dokazivanje obrazovnih i profesionalnih kvalifikacija. Tehnički okvir objavljen je ranije ove godine na GitHubu i konstantno se ažurira.
Ovotjedni dogovor o pravnom tekstu donosi još jedan novitet. Naime, sve ‘velike digitalne platforme’, definirane nedavno uvedenim Aktom o digitalnim uslugama, morat će prihvaćati verifikaciju korisnika EU digitalnim identitetom za prijavu na svoje internetske platforme i usluge. Zakonodavci kažu da će značajke zajedničke digitalne lisnice biti privlačne i ostalim pružateljima usluga, koji će u svoje usluge moći ugraditi podršku za njih. Korištenje EUID načina prijave osigurat će i da su pružatelji usluga usklađeni s različitim regulatornim zahtjevima EU.
Uz siguran način pohrane digitalnog identiteta, lisnica će omogućiti korisnicima i otvaranje bankovnih računa, plaćanja i pohranu osobnih dokumenata (npr. vozačke dozvole), autoriziranje plaćanja, elektroničko potpisivanje dokumenata, predočavanje liječničkih recepata ili potvrde o završenom obrazovanju. Sistem će biti kompatibilan i s postojećim eID sistemima u zemljama članicama (kao što su e-Osobna i digitalna putovnica u Hrvatskoj), prenosi Bug.hr.
Ovaj finalni dogovor još samo formalno moraju potvrditi Evropski parlament i Vijeće. Jednom kada se to dogodi, EUDI će stupiti na snagu 20. dana nakon objave u službenom glasilu EU. Zemlje članice potom će imati 6-12 mjeseci da uvedu ista pravila u svoje zakonodavstvo te najviše 24 mjeseca da svojim građanima ponude usluge Evropskog novčanika za digitalni identitet.