Mastercard i Visa povlače se iz Facebookove libre

0
882
Regulatori su kritični prema Facebookovoj digitalnoj valuti

Američke kartičarske kompanije Mastercard i Visa povukle su se iz Facebookova projekta izdanja digitalne valute – libre, signalizirajući popuštanje pod pritiskom regulatora širom svijeta, koji upozoravaju na brojne rizike digitalnih valuta.
Visa i Mastercard najavili su povlačenje iz Libra Associationa u petak navečer, pridruživši se PayPal Holdingsu koji je od libre odustao prije nešto više od tjedan dana.
Njihovim stopama krenuli su i EBay Inc, Stripe Inc i latinoamerička kompanija za obradu plaćanja Mercado Pago. To znači da Facebookov projekt više ne podupire nijedna velika finansijska kompanija i da su njegove šanse da izraste u globalnog finansijskog igrača svedene na minimum.
Facebook je najavio libru u junu, udruživši snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies i Vodafone Group, u Libra Association koji bi trebao upravljati novom digitalnom valutom.
Regulatori su kritični prema Facebookovoj digitalnoj valuti, upozoravajući na rizike po sigurnost transakcija i podataka korisnika. Francuska i Njemačka već su najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umjesto toga izdanje javne kriptovalute kojom bi upravljale centralne banke.
Predsjednik američke centalne banke Jerome Powell signalizirao je da libra ne može dobiti zeleno svjetlo dok njezin pokretač ne ponudi garancije o rješenjima za ozbiljne probleme vezane za zaštitu podataka i korisnika, pranje novca i finansijsku stabilnost.
Sličnu se poruku javnosti sprema uputiti i grupa sedam vodećih ekonomija svijeta G7, prema nacrtu izvještaja koje je BBC dobio uvid a sastavila ga je radna grupa sastavljena od dužnosnika centralnih banaka, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Odbora za finansijsku stabilnost.
Prema tumačenju radne grupe, ‘globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom’, čija je vrijednost fiksirana za, primjerice, dolar i euro kako bi se što više smanjio rizik velikih oscilacija u vrijednosti, mogu zadati probleme centralnim bankama pri određivanju kamatnih stopa.
Dodatni je problem suzbijanje konkurencije, kao i prijetnja za financsjsku stabilnost u slučaju da korisnici odjednom izgube povjerenje u digitalnu valutu.
Kriptovalute potencijalno predstavljaju brži i jeftiniji kanal za cirkulaciju novca i platne transakcije ali postojeći je sistem često ‘spor, skup i netransparentan’. Trenutno bi oko 1,7 milijardi ljudi širom svijeta dobro došao poboljšani pristup bankovnim i finansijskim uslugama, ističu u radnoj grupi G7, prenosi Hina.
U Facebooku i Libra Associationu nisu željeli komentirati izvještaje, a glasnogovornik G7 nije bio dostupan za komentar.