Gradnja Prve transverzale u centru Sarajevu počinje 23. oktobra

0
245
Izgradnja prvog dijela prve dionice Prve transverzale u strogom centru grada počinje 23. oktobra

Tokom današnjeg dana odabrani izvođači radova postavljaju zaštitnu ogradu i dovoze opremu, kako bi sve bilo spremno u petak, 23. oktobra, kada je i najavljen početak izgradnje prvog dijela prve dionice Prve transverzale u Sarajevu, odnosno dionice između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom i Tešanjskom ulicom.
Ovo je najvažniji rezultat i zaključak današnje redovne koordinacije, kojom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, jer na navedeni datum napokon otpočinje izgradnja ove važne saobraćajnice u centru grada, za kojom je prvi put iskazana potreba još daleke 1978. godine.
Tokom naredne sedmice, kako je planirano, uklonit će se i objekti u ulici Halida Kajtaza na brojevima 26 i 32, čime se nastavlja sa pripremama terena za gradnju drugog dijela prve dionice ove saobraćajnice, odnosno između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Tešanjskom ulicom i sa ulicom Braće Begić.
Po riječima projekt menadžera Direkcije za puteve KS Satka Filipovića, mnogo je riješenih imovinsko – pravnih odnosa i na dijelu iza skretanja u ulicu Braće Begić.
“Do sada je na toj dionici od ulice Kranjčevićeva do firme Penny Plus završeno 48,74% imovinsko-pravnih slučajeva, a Zavod za izgradnju KS od neriješenog broja rješava 0,72% njih, Općina 39,60%, a oko 10,94% ih se vodi još uvijek kao sporni slučajevi koji su ili na Sudu ili su plombirani”, kazao je Filipović.
Premijer Nenadić je istakao kako je za naredni sastanak neophodno dobiti plan sa građevinskim cjelinama, kako bi se uz popis svih riješenih, ali i neriješenih procesa, napravio precizan dinamički plan realizacije.
Za narednu sjednicu koordinacije premijer Nenadić je najavio kako će se detaljno razgovarati oko pripreme i početka izrade glavnog projekta od djela izlaza iz Tunela ‘Kobilja Glava’ do Jošaničke petlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here