Grawe Sarajevo do kraja 2018. očekuje skoro 58 miliona KM premije

U skladu s dosadašnjim rezultatima i projekcijama rasta do kraja ove godine, Grawe osiguranje Sarajevo očekuje porast tržišnog učešća na 12 posto, a samim tim i dobiti, rekao je predsjednik Uprave Grawe osiguranja Sarajevo Fikret Hodžić u intervjuu za poslovni portal Profitiraj.ba

0
4885
Fikret Hodžić: Cilj nam je dalji razvoj Grawe-a u svim segmentima poslovanja

Razgovarao: Mirsad Pehilj / Profitiraj.ba

Grawe osiguranje d.d. Sarajevo, jedna od dvije članice Grawe grupacije u BiH, ove godine slavi 20-godišnjicu uspješnog rada. Podsjetimo, sve je počelo krajem septembra 1998. kada je u Sarajevu počelo s radom prvo osiguravajuće društvo sa 100-postotnim stranim (austrijskim) kapitalom osnovano u Bosni i Hercegovini.
O značaju tog jubileja te izvanrednim premijskim rezultatima Grawe osiguranja u ovoj godini, kao i aktuelnim dešavanjima na tržištu osiguranja u BiH, urednik poslovnog portala Profitiraj.ba razgovarao je sa Fikretom Hodžićem, predsjednikom Uprave Grawe osiguranja Sarajevo.

Gospodine Hodžić, možete li nam ukratko reći šta je to obilježilo proteklih 20 godina Grawe osiguranja u BiH, imajući u vidu da ste u ovoj kompaniji već duži period, te da ste od 2016. na mjestu predsjednika Uprave Grawe osiguranja d.d. Sarajevo.

Teško je ukratko opisati ovako dinamičnu kompaniju, koja se i ne eksponira u javnosti, ali se nameće svojom ozbiljnošću, tradicijom i poznatom visokom solventnošću, na ovako turbulentnom tržištu osiguranja. Razvojna politika Grawe osiguranja, i sada nakon 20 godina uspješnog rada u BiH, mogu slobodno reći vizionarska politika razvoja, ogleda se u četiri perioda i on je manje-više karakterističan za sve zemlje Jugoistočne Evrope.
Prvi period je obilježen kao Greenfield investicija, sa prodajom isključivo životnih osiguranja. Taj period karakterizira mali broj zaposlenih u internim službama i agencijska prodaja. U našem slučaju je to značilo dvoje zaposlenih i prodaja putem 2-3 agencije.
Drugi perod je period postepenog rasta tržišnog učešća i razvoja kompanije, sa postepenim uvođenjem proizvoda neživotnih osiguranja i postepenim razvojem vlastite prodajne mreže. Mi smo to započeli 2006. godine, sa premijom od cca 12,6 miliona KM i tržišnim učešćem od 4,75%, sa sedam internih zaposlenika i oko 25 zastupnika u prodaji te nastavka rada sa agencijama. Apsolvirali smo taj period 2010. godine. Godinu smo završili sa premijom cca 14,5 miliona KM i tržišnim učešćem od 5,3%. Tada smo već imali nekoliko proizvoda imovinskih osiguranja, te auto obavezno i kasko osiguranje, sa 20 zaposlenih u internim i oko 180 u prodaji. Osim toga, 2006. godine je završena i investicija u nekretnine, tako da smo na kraju raspolagali sa cca 7.000 kvadratnih metara korisne površine, gdje je i sjedište naše kompanije.
Treći period koristili smo najviše za razvoj, a manje za rast. Dakle, iz kvantiteta postepeni prelazak u kvalitet. Razvijali smo kako proizvode, tako i procese rada, uporedo harmonizirali ljudske resurse, što je naša najveća vrijednost. Naši zaposlenici su visokomotivirani stručnjaci spremni na sve izazove, koje postavlja suvremeni život.
To obilježava period od 2010. do 2015. godine, kada smo se već razvili u snažno kompozitno osiguranje sa premijom od cca 30,14 miliona KM te tržišnim učešćem od 7,22% i sa više od 250 zaposlenih, od toga oko 50 u stručnim službama. U tom periodu smo uspjeli rasti sa prodajom životnih osiguranja nekoliko procenata iznad rasta tržišta i značajnim rastom u imovinskim a posebno u autoosiguranju sa oko 25.000 klijenata.
Četvrti period su svi izazovi koje pred nas postavljaju svi zainteresirani učesnici: vlasnici kapitala, zaposlenici, klijenti, kao i cjelokupna javnost ili tržište osiguranja. Smatram da su u periodu od 2015. godine naovamo, svi zainteresirani uvidjeli našu odlučnost da poslujemo kao respektabilno kompozitno osiguravajuće društvo, sa jakim stručnim službama ali i snagom i stabilnošću u svim segmentima poslovanja.
Odluka o akviziciji VGT osiguranja u 2017. godini, i njegovo uspješno pripajanje u 2018. godini u potpunosti potvrđuje spremnost naše kompanije na veće izazove. Poznata je i investicija vlasnika kapitala Grazer Wechselseitige u akviziciju Atos osiguranja, što nam potvrđuje našu odrednicu: ‘Sigurno, stabilno i postepeno idemo dalje…’

Akvizicija VGT-a

Grawe osiguranje Sarajevo je danas među vodećim osiguravateljima u osiguranju života u BiH, ali je svoju poziciju znatno ojačalo i u neživotnim osiguranjima nakon što je austrijski Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) u martu 2017. kupio VGT osiguranje iz Visokog za 17,83 miliona KM. Kakvi su dalji planovi Grawe-a sa VGT osiguranjem koje je imalo razvijenu prodaju autoosiguranja i panirate li dodatne programe osiguranja kako bi se još više približili vašim klijentima?

VGT osiguranje je i oficijelno pripojeno Grawe osiguranju početkom maja 2018. godine, tako da možemo govoriti o Grawe osiguranju ojačanim sa kolegama iz VGT-a, ali ujedno i određenim proizvodima koje nismo razvijali. Mislim na proizvode osiguranja industrijskih objekata, CMR pa i proširenjem odgovornosti, zatim u oblasti osiguranja od nezgode, ali sve u skladu sa našom konzervativnom politikom rasta i razvoja. To znači da pratimo tržište sa odgovarajućim proizvodima, ali preuzimanje rizika ne činimo bez kvalitetne procjene jer polazimo od pravila struke da to znači i preuzimanje finansijske obaveze za namirenje štete.
Sadašnja paleta proizvoda zadovoljava sve potrebe BH tržišta osiguranja i planiramo više ‘adaptaciju na tržište’ određenih neživotnih osiguranja.

Hodžić: Poslovanje Grawe osiguranja zasnovano je na principima održivog razvoja i društvene odgovornosti

Nakon preuzimanja VGT-a, Grawe grupacija je početkom septembra ove godine na Banjalučkoj berzi realizovala i proces preuzimanja bijeljinskog Atos osiguranja vrijedan oko 23,9 miliona KM. Ta akvizicija nameće se kao logičan potez budući da Grawe osiguranje a.d. Banja Luka, koje posluje u RS-u, dominantno pruža usluge životnog osiguranja, dok Atos osiguranje u svom portfelju u najvećem dijelu ima osiguranje od auto-odgovornosti za motorna vozila. Koliko će ove akvizicije, kao dio dugoročne strategije grupacije, uticati na jačanje pozicija članica Grawe na tržištu BiH i da li je realno očekivati skori prodor u sami vrh?

Da dobro pitanje, a odgovor bi mogao glasiti da smo kao Grawe grupacija već u vrhu. Mi to posmatramo sa aspekta sigurnosti procesa, solventnosti radi izmirenja preuzetih obaveza iz osiguranja, prije svega i kvaliteta cjelokupne kompanije.
Kao što sam već naglasio, cilj nam je dalji razvoj kvaliteta u svim segmentima poslovanja, ne samo premijskog rasta po svaku cijenu, radi tržišnog pozicioniranja, a to nije nimalo jednostavan zadatak. Na taj način mi značajno i snažno doprinosimo stabilizaciji i uređenju tržišta osiguranja u BiH, od čega profitiramo svi.

Uređenje tržišta osiguranja

Da li bi ovaj potez Grawe-a možda mogao biti najava novih akcija na okrupnjavanju tržišta osiguranja u BiH i kako biste Vi, kao stručnjak iz ove oblasti, imajući u vidu da ste obnašali i funkciju predsjednika Skupštine Udruženja društava za osiguranje u FBiH, ocijenili tržište osiguranja u BiH? Dakle, koje su mane i prednosti, odnosno šta bi pored suzbijanja nelojalne konkurencije trebalo najprije rješavati?

Ta dešavanja su ne samo najava već i započeti proces ukrupnjavanja tržišta osiguranja, a to je neminovnost u svakom pogledu. Naročito sa aspekta potrebnog kapitala i rezervi za preuzete obaveze iz osiguranja. Tome naravno doprinose i promjene zakonskih propisa, ali i podzakonskih akata agencija za nadzor osiguravajućih društava u FBiH i RS.
Ako pogledamo unazad, vrlo brzo nakon odluke o akviziciji VGT osiguranja uslijedila je akvizicija Zovko osiguranja, a potom i Atos osiguranja, a odluka Vlade FBiH o privatizaciji Sarajevo osiguranja još uvijek je aktuelna, ali će taj proces vjerovatno još potrajati.
Moja lična a i poslovna uvjerenja su da samo postepenim i sistematskim rješavanjem, korak po korak, možemo doći do uređenja tržišta osiguranja jer je naprosto kroz vrijeme nagomilano jako puno navika u trci za premijom i tržišnim učešćem. To je u prošlosti vodilo oduzimanjem odobrenja za rad takvim društvima, iako se takva praksa za održanje tekuće likvidnosti nastavljala. I sve to zovemo nelojalnom konkurencijom.

U kojoj mjeri su stvorene pretpostavke za primjenu novog zakonodavnog i regulatornog okvira EU (Solvency II) te procesa liberalizacije cijena u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti na tržištu BiH?

Tri ili četiri grupe vlasništva su u osiguravajućim društvima u BiH, i prema tome možemo posmatrati spremnost nadolazećim promjenama, Solvency II, bez obzira hoće li i kada BiH ući u Evropsku uniju.
Osiguravajuća društva sa stranim kapitalom su uveliko spremna i rade po Solvency II, i dalje školuju svoje stručne saradnike u tom pravcu, ali i prilagođavaju ili već provode poslovnu politiku u skladu s tim. U dobroj mjeri i namjeri su tu i osiguravajuća društva u privatnom vlasništvu sa koncentracijom vlasništva.
Što se kasnije krene u implementaciju Solvency II biće teže, zahtjevnije, a procesi idu u tom smjeru i tu će biti ‘sučeljavanje kapitala i struke’.
Takođe, iskreno se nadam postepenom uređenju tržišta obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, kroz primjenu postojećih i nadolazećih zakonskih propisa iz te oblasti, kako bi i liberalizacija bila bezbolnija za sve nas.

Nerijetko se pominje da BiH treba iskoristiti prednost tržišta koji se ogleda u potencijalu koji leži u razvoju dobrovoljnih vrsta osiguranja poput životnih osiguranja, zdravstvenog i osiguranja imovine. Možemo li u skoroj budućnosti očekivati izmjene zakonske regulative koja bi osigurala obaveznost osiguranja imovine, što bi u konačnici imalo pozitivan uticaj na dodatni razvoj tržišta osiguranja u BiH?

Da, ja bih čak rekao često se govori o potencijalu, potrebi i mogućnostima razvoja dobrovoljnih osiguranja. Međutim, sve ostaje na tome i na angažamanu osiguravajućih društava na povećanju svijesti o potrebi ali i mogućnostima takvih osiguranja.
Mi u Grawe osiguranju, najčešće i provodimo određene promotivne aktivnosti ali i podizanje svijesti o važnosti osiguranja privatne imovine, nezgode i života. Životno osiguranje i jeste de facto treći stup penzionog/mirovinskog osiguranja, i ako pogledamo isplate po doživljenju ugovora životnih osiguranja vidimo da su 2/3 takvih isplata u stvari dodatna penzija ili renta. No, još uvijek smo daleko od onoga što bi moglo pa i trebalo, prema smjernicama ili Agendi EU.
Sa promjenom zakonskih propisa to ide još sporije, jer naprosto branša osiguranja nije u fokusu niti prioritetu zakonodavstva ili politike, za razliku od bankarskog sektora gdje su promjene i uređenje išli mnogo brže.

Rast dobiti, premije i tržišnog udjela

Podaci za prvih sedam mjeseci 2018. pokazuju da je Grawe Sarajevo pozicionirana među TOP 5 osiguravatelja sa premijskim rastom od 30,9 posto i premijom od 30,02 miliona KM (rast od 7 miliona KM na godišnjem nivou), te da je u odnosu na juli 2017. popravilo svoju poziciju za dva mjesta. Šta je po Vama bilo presudno za ove uspješne poslovne rezultate, naročito u segmentu neživotnih osiguranja, što je dodatno ojačalo i poziciju Grawe osiguranja Sarajevo na tržištu Federacije odnosno cijele BiH?

Od same strateške odluke za razvoj prodaje neživotnih osiguranja do danas, mi bilježimo rast u toj oblasti i razvijamo procese i prodajne aktivnosti u tom pravcu. Naravno da je akvizicija VGT osiguranja doprinijela tome, ali i konsolidiranje zaposlenika međusobno, kao i prodaje, te klijenata doprinosi prirodno većem rastu i taj proces traje jer ga i nije moguće nikakvom odlukom danas pretvoriti u rast sutra.

Premijski rast značajno je uticao i na rast prihoda Grawe osiguranja Sarajevo u prvom polugodištu 2018. te povećanja neto dobiti za čak 78,5 posto u odnosu na isti period lani. Možete li zadržati taj trend rasta i kakva su Vaša očekivanja do kraja 2018. godine?

Svakako očekujemo dalji rast, jer nam svi pokazatelji govore da do kraja 2018. godine možemo očekivati skoro 58 miliona KM premije. To će rezultirati povećanjem našeg tržišnog učešća skoro na 12%, a samim tim i dobiti.
U skladu s tim, predano radimo i posvećeni smo poslu osiguranja, čuvamo omjer obećano-ispunjeno, odgovorno se odnosimo prema sredstvima osiguranja, i vjerujem u ostvarenje naših planova do kraja godine.

U Evropi je sve prisutnija problematika opadajućih kamatnih stopa na tržištu kapitala i u kojoj mjeri te okolnosti mogu uticati na veću potražnju proizvoda životnih osiguranja, mada treba imati u vidu da veliki i vodeći osiguravači života sve manje nude klasične proizvode životnog osiguranja te da je sve prisutnija digitalizacija i prodaja/promocija osiguranja putem interneta. U kojoj mjeri se Grawe osiguranje Sarajevo prilagođava tim savremenim trendovima?

Tržište je nepredvidivo i ponekad iznenadi svojom reakcijom, pa tako i u pogledu životnih osiguranja, kako u BiH tako i u Republici Hrvatskoj, gdje je npr. prodaja klasičnog životnog osiguranja u blagom padu. Potrebe za životnim osiguranjima postoje, kao zamjenom ili trećim stubom penzionog osiguranja, ali je nedovoljna informiranost građana o prednostima životnih osiguranja, od strane vlasti (Reformska agenda), ali i od nas osiguravajućih društava.
Grawe osiguranje provodi konzervativnu politiku ulaganja i otuda tradicionalno mogućnost za kontinuitet u ponudi klasičnog životnog osiguranja. Ni ranije nismo pretjerano pokazivali interes, niti naši tradicionalni klijenti za životnim osiguranjima kao zamjenom za štednju u banci, što je trend nekih tržišta i nekih velikih osiguravajućih društava, upravo iz ovog razloga opadajućih, pa čak i negativnih kamatnih stopa.

U godini u kojoj proslavlja 20. rođendan, a u sklopu svojih aktivnosti na polju društveno odgovornog poslovanja, Grawe osiguranje Sarajevo je krajem marta ove godine predstavilo novu kampanju koja je rezultat saradnje sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu. Grawe je tako još jednom pružilo priliku mladima da se dokažu, a studenti su se potrudili da opravdaju ukazano povjerenje. Da li ste zadovoljni ishodom te reklamne kampanje i planirate li slične projekte u narednom periodu?

Prema parametrima marketinga možemo biti jako zadovoljni, ali nama su itekako važne pozitivne povratne informacije od klijenata, zaposlenika i ostalih koji prate rad i razvoj Grawe osiguranja.
Kompletno naše poslovanje zasnovano je na principima održivog razvoja i društvene odgovornosti. Narodnim rječnikom rečeno: ‘Pravno, Ekonomski, ali prije svega Ljudski’. To se odnosi na sve interesne grupe: zaposlenike, dioničare, institucije sistema i lokalnu zajednicu.
Lokalna zajednica uživa podršku naše kompanije u obrazovnom, kulturnom, historijskom, a naročito u programima pomoći udruženjima socijalnih i posebnih potreba. Naši klijenti uzvraćaju povjerenjem i daljom preporukom, a javnost nas prepoznaje kao kompaniju sa najboljim odnosom ‘Obećano-Ispunjeno’. I to kroz vrlo turbulentno finansijsko vrijeme.
Sigurni smo da visok stepen solventnosti itekako znači našim klijentima i zajednici što se ogleda kroz redovno i pravovremeno izmirenje svih finansijskih obaveza. Započete projekte nastavljamo a nove izazove započinjemo. Ulažemo u razvoj svakodnevno i vjerujemo u uspjeh naše kompanije u vremenu ispred nas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here