Senad Redžić: Neto kreditni portfolio NLB Banke porastao 4 posto

Na polugodištu je ukupni neto kreditni portfolio banke iznosio 683 miliona KM, dok su depoziti stanovništva iznosili 418 miliona KM, što je u odnosu na kraj 2014. povećanje od 4%. Ovi rezultati NLB Banke zasigurno su doprinijeli uspjehu NLB Grupe koja je polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 53,4 miliona eura, što je 57 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kaže direktor NLB Banke d.d. Tuzla Senad Redžić u intervjuu za poslovni portal Profitiraj.ba

0
6331
Senad Redžić, direktor NLB Banke d.d. Tuzla

Razgovarao: Mirsad Pehilj / Profitiraj.ba

NLB Grupa u 2015. godini nastavlja s procesom temeljite transformacije u cilju analize postojećeg poslovnog modela, ali i definiranja i planiranja uvođenja odgovarajućih ciljanih poslovnih modela za svako područje transformacije. Da li je i NLB Banka d.d. Tuzla, kao članica NLB Grupe, obuhvaćena ovim programom transformacije?

Restrukturiranje NLB Grupe u 2013. i 2014. je obnovilo povjerenje klijenata, povećana je posvećenost NLB tima, te profitabilnost i stabilnost Grupe, a ova godina pokazuje rezultate koraka koji su poduzeti ka budućem razvoju.
NLB Banka d.d. Tuzla, kao značajan segment NLB grupacije, također je uključena u proces temeljite transformacije koji je pokrenut prije dvije godine. U ovoj godini, taj je proces nastavljen u cilju analize postojećeg poslovnog modela, ali i definisanja i planiranja uvođenja odgovarajućih ciljanih poslovnih modela za svako područje transformacije. Proces se odvija u skladu sa planiranim aktivnostima, a sastojao se od 23 projekata i tri poslovne inicijative, od kojih je većina projekata već završeno, a priveli smo kraju i sve tri poslovne inicijative. Kao rezultat, Banka je postavila čvrste temelje za nove izazove.
Također je na dobrom putu da ostvari srednjoročne strateške ciljeve u svom radu s klijentima, pružanju podrške razvoju malih biznisa, te uvođenju modernih kanala distribucije  usluga.
Želimo osigurati najviši nivo zadovoljstva naših klijenata, pružajući njima prilagođene bankarske usluge, savjetujući ih i iznalazeći za njih najbolja rješenja, tako da ćemo dosta raditi na unapređenju kvalitete usluga u našoj Banci. U ovoj godini ćemo nastaviti da razvijamo nova i moderna bankarska rješenja za naše klijente, istovremeno osiguravajući da usluge nudimo po vrlo povoljnim uslovima.

Nove kreditne usluge

Profitabilnost iz redovnog poslovanja NLB Grupe je poboljšana u prvom polugodištu 2015. a tim pozitivnim tokovima doprinijela je i NLB Banka Tuzla koja je gotovo udvostručila dobit (oko 84,1 posto) u prvom polugodištu. Kako to komentirate i u kojoj mjeri ste zadovoljni postignutim rezultatima i u drugim segmentima poslovanja imajući u vidu da neto aktiva NLB Banke iznosi 922,3 miliona KM, a ukupni kapital oko 105 miliona KM?

NLB Grupa je na ovom polugodištu ostvarila odlične rezultate. Dobit nakon oporezivanja ostvarena u ovom razdoblju je iznosila 53,4 miliona eura, što je 57 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
NLB Banka d.d. Tuzla je također doprinijela uspjehu NLB Grupe. Pozitivan rast koji smo ostvarili  je rezultat kontinuiranog unapređenja kvaliteta i asortimana usluga uz vrlo povoljne uslove koje nudimo našim klijentima. U toku ove godine Banka je, prateći potrebe klijenata, uvodila nove kreditne usluge za fizička i pravna lica i radila na tome da svoju kreditnu ponudu učini još kvalitetnijom i cjenovno prihvatljivijom. Tako je na polugodištu ukupni neto kreditni portfolio banke iznosio 683 miliona KM čime je ostvaren rast od 4% u odnosu na kraj 2014. godine.
Depoziti stanovništva su krajem mjeseca juna 2015. godine iznosili 418 miliona KM, što je u odnosu na kraj 2014. povećanje od 4%.
U ovoj godini smo podržali i brojne projekte društvene odgovornosti  nastojeći  da damo svoj doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Tu nije uključena samo pomoć razvoju privrede, već i značajna finansijska sredstva uplaćena za razvoj nauke, kulture i sporta.
Iskreno nam je drago da su klijenti prepoznali naše napore, te dugogodišnje iskustvo i stručnost koju imamo.

Na koji način postižete pozitivne rezultate i jesu li, realno, štedni proizvodi na domaćem tržištu stimulirajući za građane da čuvaju novac kod banaka?

U NLB Banci nastojimo da dobro upoznamo naše klijente, da njihove potrebe i mogućnosti razumijemo na pravilan način, kao i da im na osnovu svega toga ponudimo najadekvatnije usluge.
Na taj način mi postajemo partner našim klijentima, a kao Banka partner se trudimo da našim klijentima uvijek izađemo u susret. Na primjer, kada osoba, fizičko lice, koristi neki od paket računa ona dobija mogućnost da pored tekućeg računa znatno brže, jednostavnije i, naravno, povoljnije dobije i druge usluge Banke, poput  elektronskog bankarstva, različitih vrsta kredita i štednje. Sve su to razlozi zbog kojih se klijenti odlučuju za našu Banku.
Osim toga, klijenti imaju mogućnost da dobiju ličnog bankara i mogućnost da se kroz neposredan razgovor informišu, i dobiju preporuke za najbolja rješenja.
Što se štednje tiče, sama navika štednje koja dugoročno donosi dodatnu vrijednost u vidu kamatne stope i sigurnosti, je stimulirajuća za naše klijente. Klijente  redovno savjetujemo o važnosti štednje  i mogućnostima kako pravilno upravljati svojim novcem nudeći im oblike štednje u skladu s njihovim potrebama. Važno je reći da redovnim akumuliranjem sredstava, pa bila ta sredstva i sasvim mala, nakon izvjesnog vremena se stvara solidna baza za nepredviđene situacije. Smatram da se razvijanjem štednih navika stvaraju temelji za investicije i osigurava bolja budućnost.

Pored pristupačnih depozitnih usluga, NLB Banka je svojim klijentima u BiH omogućila plaćanje sa MasterCard Charge karticom na rate uz brojne pogodnosti. Da li ste zadovoljni dosadašnjim učinkom ove promotivne akcije?

Našim klijentima smo omogućili jednostavan i siguran način plaćanja sa MasterCard Charge karticom, koja pored odgođenog plaćanja do 50 dana omogućava i plaćanje do 12 rata, bez kamata i dodatnih troškova. Ovo je usluga koja je jako tražena među našim klijentima jer mogu kvalitetnije planirati svoj budžet, priuštiti sebi određenu robu i usluge, a rasporediti troškove tokom čitave godine.
Ima nekoliko važnih prednosti plaćanja karticom na rate. Klijentima nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija pri kupovini, sami odlučuju o broju rata u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, a otplatu prate putem izvoda.
U toku je i promotivna akcija koja traje do kraja septembra ove godine. NLB Banka je svim novim korisnicima MasterCard Charge kartica omogućila da svoju karticu preuzmu bez troškova upisnine, te mogućnost da iskoriste popust od 50% na troškove članarine za prvu godinu korištenja.

Uvođenje MasterCard platne kartice

Planirate li uskoro neke nove kvalitetne i konkurentne proizvode na tržištu?

NLB Banka uskoro planira uvesti MasterCard platne kartice za beskontaktno plaćanje koje predstavljaju inovativno rješenje sa ciljem da kupovinu učini prijatnim iskustvom za sve učesnike u ovom procesu, a to su korisnici kartica, trgovci i banka koja izdaje kartice. Proces plaćanja ovom karticom je vrlo jednostavan i brz, a sigurnost je na visokom nivou.
Do kraja godine ćemo nastaviti sa posebnom ponudom gotovinskih i zamjenskih kredita, te stambenih kredita uz vrlo povoljne uslove.
Također, Banka dosta radi da svojim klijentima bude dostupna 24 sata. Klijentima je dostupno mobilno bankarstvo, a razvili smo i mobilnu aplikaciju koja omogućava da klijenti mogu jednostavno pristupiti mobilnom bankarstvu, informisati se o uslugama Banke, saznati radno vrijeme poslovnica, koristiti kreditni kalkulator, pronaći mjesta za kupovinu na rate NLB karticama, itd.
U ovoj godini ćemo dodatno unaprijediti uslugu elektronskog bankarstva, koja klijentima omogućava brz i jednostavan pristup računima sa uvidom u stanje i promet, transfere novca u okviru svojih računa kao i plaćanje računa. Važno je naglasiti da, osim što donosi značajne uštede, korištenje elektronskog bankarstva štedi i vrijeme naših klijenata.

Loši krediti su sve izraženiji problem bankarskog sektora i prema posljednjim podacima CBBiH, u portfelju bh. banaka je oko 14 posto nenaplativih kredita (NPL). U kojoj je mjeri suočena vaša banka sa tim problemom i hoće li, po vašem mišljenju, novi Zakon o bankama koji je u pripremi omogućiti lakše rješavanje loših kredita?

Svjesni visokog procenta NPL-a u bankarskom sektoru, NLB Banka je u proteklom periodu uspješno  izvršila unapređenje procesa, procedura i organizacije poslovanja sa ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta kreditnog porfolia. Implementirajući politike i procedure Banke, ranim prepoznavanjem indikatora pogoršanja, te pravovremenim restrukturama, Banka uspješno kontroliše NPL . Također se trudimo da u razgovoru s klijentima na vrijeme prepoznamo moguće probleme u otplati kredita kako bi na iste pravovremeno reagovali, te uvijek savjetujemo klijente da ako se suoče sa problemima u otplati razgovaraju sa Bankom.
Vjerujem da će novi Zakon o bankama uticati na bolje rješavanje ovog problema, te na smanjenje postotka NPL-a jer bi se unaprijedili određeni mehanizmi u rješavanju problematičnih kredita.

Planirate li širenje poslovne mreže u Federaciji BiH imajući u vidu da vaša sestrinska banka sa sjedištem u Banja Luci, članica NLB Grupe, pokriva područje Republike Srpske? Koji su dalji planovi banke?

U planu je širenje poslovne mreže u skladu sa potrebama tržišta na kojem poslujemo. Također, započeli smo proces unapređenja izgleda poslovnih jedinica Banke. Cilj nam je našim klijentima predstaviti moderan i pristupačan koncept bankarstva koji će pospješiti komunikaciju i savjetovanje. Na taj način ćemo dodatno unaprijediti naš individualan pristup klijentima, koji u prvom redu znači stručnost, stabilnost i sigurnost, jasne principe poslovanja, kao i potvrdu da uz sebe imaju banku koja je tu da ih savjetuje, sasluša i usmjeri.
Banka će nastojati da i u buduće ostvaruje kontinuiran i stabilan rast, fokusirajući se i na unapređenje servisa usluge elektronskog bankarstva, kao i na jačanje distributivne mreže bankomata i POS terminala, što će klijentima omogućiti još kvalitetniju saradnju sa Bankom. Također, klijentima je dostupan i Kontakt centar koji omogućava efektivno upravljanje, ne samo telefonskim pozivima već i dvosmjernu komunikaciju sa našim klijentima u cilju njihovog potpunog zadovoljstva.