Kia i Hyundai prvi u svijetu razvili pametni mjenjač

0
804
Pomoću IT tehnologije mjenjač automatski prebacuje u optimalnu brzinu u odnosu na situaciju u saobraćaju

Automobilska grupacija Hyundai-Kia saopćila je da je prva u svijetu razvila pametni mjenjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću informaciono-komunikacione tehnologije automatski mijenja u optimalnu brzinu u odnosu na situaciju u saobraćaju.
Kia i Hyundai namjeravaju ovu novu tehnologiju koristiti kod svojih budućih modela. Tokom procesa razvoja sistema predali su oko 40-ak patentnih prijava.
Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih mjenjača (npr. Smart Drive Mode, koji je u ponudi kod većine modela Kia) zavise od vozačevih preferencija, pametni mjenjač je prvi sistem koji automatski mijenja brzinu s obzirom na situaciju na putu i u saobraćaju.
Pametni mjenjač koristi inteligentni softver upravljačke jedinice mjenjača (TCU), koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu. Podaci se dobijaju uz pomoću 3D navigacije sa preciznim mapama puteva i postavljenim radarima za mjerenje brzine i radarskog tempomata.
Upotrebom svih tih podataka TCU pomoću algoritma vještačke inteligencije predviđa optimalni odnos prenosa u realnom vremenu i u skladu sa tim prebacuje u optimalnu brzinu.
Na testiranjima sa pametnim mjenjačem na vrlo krivudavim putevima je broj mijenjanja brzine smanjen za 43 posto u odnosu na vozila bez tog sistema. Sistem takođe smanjuje broj kočenja za 11 posto i tako smanjuje umor vozača i istrošenost kočnica.
Kod naglih ubrzavanja, koje zahtijeva uključivanje na autocesti, sistem automatski prebacuje u sportski način vožnje (Sport Mode), što unapređuje protočnost u saobraćaju.
Kia namjerava pametni mjenjač unapređivati sa još inteligentnijom tehnologijom, koja će omogućavati komunikaciju sa semaforima, a koja će se temeljiti na tehnologijama LTE ili 5G, a i prepoznavati vozačeve namjere. Sve to će, kako se navodi, dovesti do još efikasnijeg mijenjanja brzina.