Guverner Softić: BiH ostala bez 20% populacije, dodatni problem ekonomska migracija

0
753
Guverner Softić na konferenciji o demografiji, zapošljavanju i izazovima u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) dr. Senad Softić učestvuje na konferenciji pod nazivom ‘Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi’, koju ove godine organizuje Hrvatska narodna banka (HNB) u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), od 14. do 15. jula 2019. godine u Dubrovniku, Hrvatska.
Fokus konferencije, koju je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, jeste da se utvrdi kako se države Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene kojima su navedeni regioni izloženi.
Ove teme obrađene su u sklopu panela ‘Ekonomska ekspanzija i usko grlo na tržištu rada’, ‘Demografija, dugoročni izgledi i stvaranje radne snage za budućnost’ i ‘Politike vezane za rad, demografiju i djelovanje u budućnosti’.
Guverner Softić je učestvovao i u radu okruglog stola sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a gdinom Tao Zhangom, gdje je s guvernerima centralnih banaka i ministrima finansija iz 14 zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, razgovarao o potencijalnoj ulozi MMF-a u odgovaranju na izazove koje sa sobom nose promjene na tržištima rada i u demografiji. Takođe, razgovaralo se o tome šta MMF može učiniti kako bi pomogao vlastima da se uspješno nose s ekonomskim izazovima te podignu prihode stanovništva.

Konferenciju organizuje Hrvatska narodna banka u saradnji s MMF-om

Tokom svog izlaganja guverner Softić se osvrnuo na izazove s kojima se ekonomija BiH susreće, te je demografska kretanja označio kao najveći izazov.
“Prema dostupnim podacima, u posljednjih 20-ak godina Bosna i Hercegovina je ostala bez 20% populacije. Djelimično, ovo je posljedica rata, ali proces se nastavio uslijed veoma izražene ekonomske migracije. Kako bi se ovaj problem riješio, moraju se poduzeti ozbiljni koraci na svim nivoima“, rekao je guverner, naglasivši da je najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sistem koji kao posljedicu ima veliki disbalans između onoga što tržište traži i vještina koje posjeduje radna snaga.
Takođe, guverner je istakao i nedovoljno iskorišten potencijal samozapošljavanja, odnosno kreiranja vlastitog radnog mjesta.