Aluminij dobio pola godine za konsolidaciju: Izvjestan početak rada Ljevaonice

0
820
Finansijska konsolidacija Aluminija Mostar obuhvata izmirenje dugovanja u iznosu od 389,2 miliona KM

Mostarskom Aluminiju je Vlada Federacije BiH, u okviru programa stabilizacije, dala dodatnih pola godine za finansijsku konsolidaciju. To znači, kako je izjavio predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić, da u sljedećih šest mjeseci neće neko blokirati račun ili proglasiti stečaj Aluminija.
Klepić je ovu izjavu dao nakon današnjeg sastanka čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević sa predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika Aluminija.
“Razgovarali smo o tome kako spasiti Aluminij, kako nastaviti poslovanje, kako adekvatno zbrinuti 900 zaposlenika”, kazao je Klepić.
On je dodao da će se u narednih pola godine pokušati održati nastavak rada Aluminija. Dodao je da će to biti rađeno na osnovu ekonomskih analiza održivosti dijelova Aluminija, naglasivši da je moguće da se prvo pokrene proizvodnja Ljevaonice, te da će se raditi i analize mogućeg pokretanja pogona Anode i Elektrolize.
Klepić je istakao da će se električna energija za Aluminij kupovati ovisno o potrebama kako se bude pokretala proizvodnja.
Evidentno je da će Aluminij u narednom periodu pokrenuti proizvodnju u ljevaonici, najmanje oštećenom dijelu proizvodnog pogona isključivanjem električne energije prošle sedmice. Za ovaj proces bit će potrebno mnogo manje električne energije.
Ono što je upitno jeste kako zbrinuti oko 900 radnika Aluminija. Ako se obnovi proizvodnja ili barem proizvodnog dijela, po riječima ministrice Milićević, povratku na posao se može nadati oko trećine radnika, uz mnogo manje plate. Ostali bi trebali na biro za zapošljavanje uz otpremnine.
Inače, akumulirani dug Aluminija d.d. Mostar iznosi oko 400 miliona KM, a najveći dio odnosi se na dug za električnu energiju.
Iz Vlade FBiH ranije je najavljeno da će nastaviti tražiti strateškog partnera kako Aluminij ne bi otišao u stečaj.