Guverneri Softić i Žugić: Bankarski sektori BiH i CG očuvali stabilnost

0
278
Guverneri Žugić i Softić: Korona je ubrzala trend digitalizacije finansija

U službenoj posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je boravio guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) dr. Radoje Žugić i u razgovoru sa guvernerom CBBiH dr. Senadom Softićem razmijenio informacije o uticaju pandemije uzrokovane virusom Covid-19 na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.
Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i Bosne i Hercegovine preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.
Guverneri su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje. Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu.
Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.
Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije, saopćeno je iz CBBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here