Hajrudin Ahmetlić: Hifa Petrol nije članica Hifa Group!

0
2627
Hajrudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa Petrol

Već dugo vremena na bh. tržištu posluju kompanije Hifa Petrol, Hifa, Hifa Oil, Hifa Benz, Hifa Oktan te Hifa Tank. Upravo zbog zajedničkog prefiksa Hifa kod velikog broj kupaca javlja se pitanje da li su sve navedene firme pod istim krovom, odnosno da li su članice iste grupacije, te ko je njihov vlasnik.
Idejni tvorac kompanije Hifa, najstariji od braće porodice Ahmetlić i vlasnik kompanije Hifa Petrol Hajrudin Ahmetlić kaže da Hifa Petrol nije dio Hifa Grupacije.
On podsjeća da je kompanije Hifa osnovana 1995. godine te da je njen naziv akronim imena njegove braće i njega, te njihovog prezimena. Kako je Hifa u kratkom vremenskom periodu doživjela enorman rast i razvoj, logičan slijed je bio da braća krenu svojim putem i da osnuje vlastitu kompaniju.
“Sve kompanije imaju zajednički prefiks, ali je to jedino što nam je zajedničko. Svaka je za sebe odvojeno pravno lice te imamo različite ciljeve, različite strategije poslovanja, a razlikujemo se i po broju maloprodajnih objekata koje imamo u svom vlasništvu, te segmentima poslovanja”, ističe Hajrudin Ahmetlić.
On dodaje da je sjedište kompanije Hifa Petrol u Sarajevu, dok je sjediše ostalih navedenih kompanija u Tešnju.
“Kako bi kupcima olakšali prepoznatljivost Hifa Petrol benzinskih pumpi i diferencirali se od ostalih kompanija sa Hifa predznakom, 2017. godine promjenili smo logotip kompanije i time postali prva naftna kompanija koja se odlučila na ovakav potez. Potom smo 2018. izvršili rebrending svih naših benzinskih pumpi. Naše prepoznatljive korporativne boje su crna, crvena i bijela. Također smo 2018. godine uveli na tržište vrhunska HPlus Euro 6 premium goriva, koja smo razvili u saradnji sa svjetski renomiranom korporacijom – liderom u tehnologiji aditiva. Nakon toga smo za sve vjerne kupce i korisnike HPlus Euro 6 goriva lansirali Premium karticu, karticu lojalnosti sa kojom ostvaruju brojne pogodnosti”, ističe Hajrudin Ahmetlić.
On dodaje da su od osnivanja kompanije (2005.) do danas, svu ostvarenu dobit investirali u BiH.
“Sama činjenica da smo investirali u 32 grada otvaranjem 41 našeg objekta od Bratunca, Bihaća, Gruda, Višegrada do Banje Luke, Mostara i Sarajeva uz druge investicije u proizvodne djelatnosti u metalnoj industriji, pokazuje naše opredjeljenje u pravcu jačanja bh.ekonomije”, istakao je Hajrudin Ahmetlić.