Haker vratio mjenjačnici Poly Network ukradenih 260 miliona dolara

0
509
Nakon što je Poly Networku ukradeno 611 miliona dolara u kriptovalutama, haker vratio oko 260 miliona

Finansijski najveća pljačka kriptovaluta koja se dogodila ove sedmice više se ne može tako nazvati, jer je lopov, na zahtjev oštećene mjenjačnice Poly Network, počeo vraćati ukradene tokene.
Pisali smo već o tome kako je sistem Poly Networka napadnut i kako je s njega ukradeno preko 600 miliona dolara u raznim kriptovalutama, te kako vlasnicima mjenjačnice nije preostalo ništa drugo nego da objave adrese walleta na kojima se nalaze ukradena sredstva te javno zatraže od napadača da im vrate ukradeno.
Ovaj neuobičajeni postupak, začudo, urodio je plodom. Napadač, očito ne pretjerano iskusan i stručan u području kriptovaluta, shvatio je da neće tako lako sakriti ukradene coine, pa je tokom jučerašnjeg dana počeo vraćati ukradena sredstva na wallete mjenjačnice. Pritom je i pokušao komunicirati sa žrtvom kroz opise transakcija, otkrivajući da nije siguran koliko je u opasnosti.
Potom je odgovorio i na pitanje o tome zašto je uopće hakirao mjenjačnicu. Kaže da je primijetio propust na njoj i učinio to ‘iz zabave’. Napomenuo je i kako mu je jedan od motiva bio prokazati sigurnosne nedostatke Poly Netforkove decentralizirane platforme za trgovanje na više blockchainova, a detaljno je objasnio i kako je izveo svoj napad, prenosi Bug.hr. Njegovi tekstovi otkrili su i da mu engleski očito nije materinji jezik, no više detalja o njemu nije poznato.
Ono što se zna, jest da je u prvom danu, nakon što je s Poly Networka ukrao oko 611 miliona dolara u protuvrijednosti u raznim kriptovalutama, u nekoliko transakcija žrtvi vratio gotovo polovinu, oko 260 miliona dolara.