Hidroelektrana Bogatići-Nova svečano puštena u pogon

0
1008
Instalisana snaga Hidroelektrana Bogatići-Nova je 9,96 megavata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Elektrodistibucije Pale Ljubomir Mrda pustili su u rad hidroelektranu Bogatići-Nova u opštini Trnovo, instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.
Mrda je naglasio da je HE Bogatići-Nova najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u Republici Srpskoj. Napomenuo je da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana.
“Ukupna vrijednost incvesticije, koja je primjer dobrog korištenja naših resursa i obnovljivih izvora energije, iznosi 18,5 miliona KM. Instalisana snaga ove hidroelektrane je 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, a očekivani godišnji prihod oko 5 miliona KM. Taj prihod omogućiće dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta”, rekao je Mrda, prenosi agencija Srna.
Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće Elektrodistribucija Pale koje posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je Mrdi upotrebnu dozvolu za hidroelektranu Bogatići-Nova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here