Holivud dobija novog giganta Warner Bros. Discovery: Završeno jedno od najvećih medijskih spajanja

Spajanja kompanija Discovery i WarnerMedia ujedinit će različite resurse kuća, kao što su HBO, CNN i filmski studio Warner Bros, sa tradicijom dugom skoro 100 godina, sa velikim programima kao što su Food Network, HGTV i TLC

0
397
Warner Bros. Discovery, Inc. počinje trgovati na Nasdaq-u 11. aprila

Discovery, Inc. i AT&T Inc. (NYSE:T) zvanično su objavili da su zatvorili transakciju dugoočekivanog spajanja kompanija Discovery i WarnerMedia. Spajanjem će nastati globalna medijska i zabavna kompanija – Warner Bros. Discovery, Inc., koja će početi trgovati na Nasdaq-u u ponedjeljak, 11. aprila, pod novim simbolom oznake ‘WBD’.
Warner Bros. Discovery će kreirati i distribuirati najdiferenciraniji i najkompletniji svjetski portfelj sadržaja, brendova i franšiza na televiziji, filmu i streamingu.
Nova kompanija kombinuje WarnerMedia vrhunsku zabavu, sport i vijesti sa vodećim Discoveryjevim publicističkim i međunarodnim zabavnim i sportskim kompanijama, uključujući Discovery Channel, Discovery+, Warner Bros. Entertainment, CNN, CNN+, DC, Eurosport, HBO, HBO Max, HGTV, Food Network, Investigation Discovery, TLC, TNT, TBS, truTV, Travel Channel, MotorTrend, Animal Planet, Science Channel, New Line Cinema, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies i drugi.
Prema uslovima sporazuma, koji je bio strukturiran kao transakcija Reverse Morris Trust-a, AT&T je dobio 40,4 milijarde dolara u gotovini i WarnerMedia-ino zadržavanje određenog duga. Osim toga, dioničari AT&T-a su primili 0,241917 dionica WBD-a za svaku dionicu AT&T-a koju su imali. Kao rezultat toga, dioničari AT&T-a dobili su 1,7 milijardi dionica WBD-a, što predstavlja 71% dionica WBD-a. Postojeći dioničari Discoveryja posjeduju ostatak nove kompanije.
Pored svojih novih dionica običnih dionica WBD, dioničari AT&T-a i dalje posjeduju isti broj dionica AT&T običnih dionica koje su imali neposredno prije zatvaranja.