HR: Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta vrijedan 2,08 milijardi kuna

0
2375
Dužina Pelješkog mosta iznosi 2,4 km, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su danas ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).
Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan.
Premijer Andrej Plenković izjavio je uoči potpisivanja tog ugovora da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska rješava strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da potpisom ugovora kreće realizacija projekta povezivanja dvaju odvojenih dijelova EU i Hrvatske Pelješkim mostom, čvrstom vezom koja će spojiti Hrvatsku u jednu cjelinu. Dodao je da će taj projekt, osim prometnog povezivanja, dati snažan poticaja privrednom razvoju cijele županije, a posebice Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova, prenosi Hina.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je Pelješki most prva od četiri faze projekta ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’ te kako se nada da će cijeli projekt biti gotovo do 2022. godine. Po njegovim riječima, Hrvatske ceste već su raspisale natječaj za 480 miliona kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine ići će natječaj i za treću i četvrtu fazu.
Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 miliona kuna (bez PDV-a).
Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.
Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’ za čije je sufinanciranje Evropska komisija odobrila 357 miliona eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.
Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 miliona eura, od čega se sredstvima EU sufinancira 85 posto, dakle sa 357 miliona eura.
Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine 8 kilometara. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.