Hrvatska će pružiti potporu BiH u području osiguranja depozita

0
857
Vjekoslav Bevanda razgovarao u Zagrebu sa Marijom Hrebac

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u području osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.
Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu suradnju između BiH i Hrvatske u ovom području, posebno jer je Hrvatska članica Evropske unije i ranije je prošla razdoblje tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.
Ministar Bevanda, koji je i član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, naglasio je kako je nužno napraviti zakonski okvir koji će biti suvremen i istovremeno prilagođen ustavnim propisima u BiH i pravilima Evropske unije.
Direktorica Hrebac, koja je članica UO Evropskog foruma osiguravatelja depozita (EFDI), naglasila je kako Hrvatska daje punu potporu BiH u reformama iz ovog područja te u jačanju ljudskih kapaciteta kroz suradnju i razmjenu iskustava.
Sugovornici su zaključili da ima mjesta za poboljšanje suradnje u području osiguranja depozita i da je nužno češće kontaktirati među predstavnicima nadležnih institucija, kako onih koji donose, tako i onih koji provode zakone.
Sastanku su prisustvovali direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH Krešimir Šoljić i predstojnik Ureda ministra finansija i trezora Dado Šarić, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.