Hrvatska donirala 30.000 vakcina Bosni i Hercegovini

0
244
Davor Božinović i Ankica Gudeljević

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović primio je danas u službeni posjet ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević povodom donacije vakcina Bosni i Hercegovini, na osnovu odluke Vlade RH o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovu. Sastanku su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te predstojnik Ureda ministrice civilnih poslova BiH Davor Bošnjak.
“Svjesni smo činjenice koliko je, na početku, bilo teško dobiti potrebne doze cjepiva u situaciji kad je koronavirus poharao čitav svijet. Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do cjepiva, a mi u BiH osjetili smo to još snažnije. Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze cjepiva, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup cjepivu svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile. Nažalost, BiH je prve doze cjepiva dobila tek u 3. mjesecu, u odnosu na zemlje u našem susjedstvu. Ova gesta Vlade RH prema BiH o donaciji 30.000 doza za cijepljenje prioritetnih skupina stanovništva BiH je veoma značajna”, izjavila je ministrica Gudeljević.
Vakoncine će biti raspoređene tako što će 15 hiljada doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 hiljada doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva BiH.
“Ovom gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji”, rekao je ministar Božinović.