Moody’s zadržao B3 kreditni rejting BiH, izgledi stabilni

Nakon rasta BDP-a od 7,1% u 2021. godini, Moody's očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti u BiH tokom ove godine te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5% u 2022. i 2023. godini

0
423
Agencija Moody's potvrdila B3 kreditni rejting BiH, sa sastabilnim izgledima

Moody’s Investor Service potvrdio je kreditni rejting Bosni i Hercegovini, B3 sa stabilnim izgledima.
Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije Moody’s, pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog BDP-a od 7,1% u 2021. godini koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske nivoe.
Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i finansijske odnose Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Ukrajinom. Iako se gas uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora.
Moody’s očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5% u 2022. i 2023. godini.
Nakon zabilježenog deficita od 4,7% BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak, navodi se u izvještaju agencije Moody’s. Moody’s takođe očekuje da će dug opšte vlade, koji je u 2021. godini iznosio 36,7% BDP-a, postepeno opadati tokom 2022. i 2023. godine, te da će do kraja 2023. godine iznositi 32% BDP-a.
Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na državnom nivou, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni.
Moody’s smatra da je Centralna banka BiH efikasna u provođenju aranžmana valutnog odbora.
Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka Evropskoj uniji. Tome bi doprinijela bliska saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom, saopćeno je iz Centralne banke BiH.