Hrvatsku za osam mjeseci posjetilo 15,7 miliona turista

0
1161
Rovinj je među top turističkim destinacijama u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je od januara do kraja augusta ostvareno 15,7 miliona turističkih dolazaka što je za pet posto više u odnosu na isti period lani, te 88,5 miliona noćenja odnosno četiri posto više, dok je august bio tri posto bolji u dolascima i jedan posto u noćenjima, saopćila je Hrvatska turistička zajednica.
Radi se o podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru (sistem eCrew). Od spomenutih brojki za osam mjeseci strani turisti ostvarili su 14 miliona dolazaka (rast 5%) i 78,2 miliona noćenja (rast 4%), a poraste u dolascima za osam posto i noćenjima za šest posto ostvarili su i domaći turisti.
Tokom osam mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri – 24 miliona, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 16,6 miliona te 16,2 miliona na Kvarneru. Na kontinentu, ne uključujući Zagreb, registirano je 774.000 dolazaka (rast 9%) i 1,6 miliona noćenja (rast 11%).
Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (17 miliona), Slovenije (9,3 miliona), Austrije (6,3 miliona), Poljske (5,6 miliona) i Češke (4,8 miliona).
Istovremeno je najviše noćenja bilo u domaćinstvima (33,3 miliona), a potom u hotelima (19 miliona) i kampovima (16,4 miliona).
Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split.