Huawei Mate 50 Pro prvi je mobitel s varijabilnim otvorom blende na svijetu

0
473
Na stražnjoj strani Matea 50 Pro, nalazi se poveći sistem kamera

Huawei je početkom septembra u Kini predstavio Mate 50 seriju mobitela višeg ranga, koju čine dva modela – Mate 50 i Mate 50 Pro. Dok ‘obična’ inačica, kako se zasad čini, neće stići izvan Kine, jači Mate 50 Pro ugledat će svjetlo dana na globalnom tržištu po cijeni od 1.299 eura.
Huawei Mate 50 Pro ima 6,74-inčni OLED zaslon rezolucije 1.212 x 2.616 te frekvencije osvježavanja od 120 Hz. Razlog zašto je rezolucija pomalo čudna, upravo je činjenica da ovaj mobitel ima ‘pravi pravcati’ notch, što se već godinama nije moglo vidjeti izvan Appleove iPhone linije uređaja, piše Bug.hr. Bez obzira na to, riječ je o velikom i oštrom zaslonu, kojeg od ogrebotina i udaraca štiti Kunlun Glass.
Baš kao i kod ostalih ovogodišnjih mobitela višeg ranga, Mate 50 Pro ima Qualcommov trenutno najjači SoC, Snapdragon 8+ Gen 1, uparen s 8 GB RAM-a te 256 GB ili 512 GB interne memorije. No, za razliku od mobitela drugih proizvođača, 5G povezivost nije dostupna zbog američkih sankcija, što svakako treba imati na umu.
Na stražnjoj strani Matea 50 Pro, nalazi se poveći sistem od tri kamere. Prava zvijezda svakako je glavni, 50-megapikselni senzor, koji dolazi s optičkom stabilizacijom slike, XMAGE tehnologijom te varijabilnim otvorom blende od 10 razina, koji se kreće od f/1.4 do f/4.0. Radi se, dakle, o prvom mobitelu na svijetu koji ima varijabilni otvor blende.
Uz glavni senzor smjestio se i onaj ultraširoki od 13 MP te 64-megapikselni telefoto senzor s 3.5x optičkim zumom i optičkom stabilizacijom slike. Kao što se i očekuje od mobitela ovog cjenovnog ranga, fotografije i snimke trebale bi biti i više nego zadovoljavajuće, kako u uvjetima dobrog, tako i u uvjetima lošeg osvjetljenja. Na prednjoj strani u notchu smjestila se selfie kamera od 13 MP i 3D ToF senzor za napredno otključavanje mobitela licem.
Mate 50 Pro ima bateriju kapaciteta 4.700 mAh s podrškom za 66-watno žično te bežično punjenje od 50 W. Kako navode iz Huaweija, napredni način rada za uštedu baterije omogućit će korisnicima da drže mobitel na standbyu tri sata, čak i ako je ostalo svega jedan posto baterije.
Iako Mate 50 Pro u Kini dolazi sa satelitskim značajkama, to ipak neće biti slučaj za model koji stiže na globalno tržište. Također, umjesto Harmony OS-a 3.0, ovaj će mobitel izvan Kine dolaziti s EMUI 13 sučeljem.
Zainteresirani kupci moći će kupiti Huawei Mate 50 Pro u srebrnoj, crnoj i narančastoj boji.