Huaweijev zamjenski OS za Android zvat će se ARK OS

0
1030
Huawei zaštitio u EU naziv operativnog sistema - ARK OS

Nakon što je predsjednik SAD-a Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je američkim kompanijama zabranio daljnje poslovanje s Huaweijem i nakon što je Google morao povući licencu koja je Huaweiju dopuštala korištenje njihovog softvera, brzo je reagovao Huawei objavivši da ima alternativni operativni sistem.
Zamjenski OS za Android kojeg Huawei već par godina razvija trebao se zvati Hongmeng. No, kako izvori sada javljaju to nije marketinški naziv budućeg operativnog sistema, već samo kodni naziv.
Marketinški, odnosno službeni naziv OS bi mogao biti ARK OS. Naime, upravo je taj naziv 24. maja zaštićen u Evropi, pri Uredu EU za intelektualno vlasništvo, piše Bug.hr.
Novi naziv puno je prikladniji od kodnog, i lakše ga je pamtiti i izgovarati, a simbolizira stanje u kojem se Huawei trenutno nalazi. Naime, ARK OS asocira na jednu drugu arku, Noinu, koja je prema priči također pomogla spasiti ljudski rod i životinjsko carstvo od potpunog uništenja. U ovom slučaju Huawei pokušava spasiti svoju poziciju na tržištu mobilnih uređaja u uvjetima nametnutih mu poslovnih ograničenja.
Hoće li Huawei stvarno krenuti s alternativnim operativnim sistemom vjerovatno će biti poznato 19. augusta kada će službeno isteći tri mjeseca prelaznog perioda u kojemu Huawei smije poslovati s američkim firmama.