I u RS ograničene marže na cijene naftnih derivata

0
461
Najveći godišnji rast cijena u martu 2022. zavilježen je u odjeljku prevoz (24,8%) zbog poskupljenja goriva

Vlada Republike Srpske danas je donijela uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem marži u trgovini naftnih derivata. Za kršenje odredabi predviđene su kazne od 5.000 do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.
“S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do znatnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata”, saopšteno je iz Ministarstva trgovine RS.
Uredbom se, kako se navodi, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području RS na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.