RS dobija kredit EBRD-a od 70 miliona eura za gradnju prve dionice na Koridoru 5C

0
1068
Sa pres-konferencije u Banja Luci nakon potpisanog ugovora o kreditu od 70 miliona eura za dionicu Koridora 5C

Direktor preduzeća Autoputevi RS Dušan Topić i EBRD direktor za transport Sue Barrett potpisali su danas u Banjaluci ugovor o kreditu od 70 miliona eura za dionicu Koridora 5C.
Kredit s državnom garancijom je odobren Autoputevima RS, za finansiranje šest kilometara duge dionice autoputa na Koridoru 5C između Johovca i Rudanke i finasiranje dvije petlje.
Topić je istakao da očekuje da je sredstva biti operativna do proljeća, a da do tada ovo preduzeće treba da završi tendersku proceduru za izvođača radova i završe eksproprijaciju kako bi počeli radovi. Topić je dodao da će nakon početka izgradnje pokušavati kompletirati i ostatak Koridora 5C kroz RS, ukupne dužine 46 kilometara.
Sue Barrett rekla je da ovo nije prvi kredit EBRD-a u transpornom sektoru, ali da je prvi za Koridor 5C, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u državi. Prema njenim riječima ovaj koridor povezaće BiH s evropskim tržištem, ali i gradove unutar BiH. Istakla je i da Evropska unija razmatra sufinansiranje projekta investicionim grantom od 15,3 miliona eura putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan.
Direktor EBRD-a u BiH Ian Brown rekao je ovaj ugovor primjer kako Evropska banka za obnovu i razvoj podstiče ekonomski razvoj u RS, prenosi N1.
“Nakon što je Parlament BiH usvojio akcize na gorivo, veoma nam je drago da odmah krećemo sa odobrenjem 70 miliona eura novih EBRD sredstava za prvu dionicu projekta Koridor 5C u RS”, kazao je Brown.
Današnjem potpisivanju ugovora o kreditu prisustvovala je i Željka Cvijanović, premijer RS, koja je istakla da je EBRD jedan od najvažnijih i najpouzdanijih partnera kada je u pitanji izgradnja infrastrukture, ali i drugih projekta.