Zvizdić: Ako ne usvojimo Strategiju ruralnog razvoja BiH gubimo milione eura

0
963
Zvizdić: Javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM

S obzirom da je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji Strategija ruralnog razvoja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je poziv nadleznim izvršnim organima vlasti u entitetima, a posebno u Republici Srpskoj da finaliziraju usvajanje ovog dokumenta.
Usvajanjem ovog dokumenta osigurava se siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje početnih 30 miliona eura bespovratnih sredstava koji će biti iskorišteni isključivo za ruralni razvoj.
O važnosti ove strategije, prethodnih mjeseci je više puta govorio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, naglašavajući da Strateški plan ruralnog razvoja u potpunosti poštuje nadleđnosti entitetā i podsjetio je da su u njegovoj izradi ravnopravno učestvovali predstavnici entitetskih vlada, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi.
Ministar Šarović je jasno upozorio da je usvajanje Strategije preduslov za dobijanje sredstava iz pretpristupnih fondova EU, ali i otvaranje pristupa fondovima IPA.
Zvizdić dalje navodi da Vijeće ministara BiH već mjesecima strpljivo čeka na pozitivno mišljenje, pokazujući maksimalan nivo kooperativnosti prema prijedlozima koji dolaze sa nivoa entiteta. “Istovremeno, izražavamo bojazan i sumnju da bi se ovakvim načinom mogao ponoviti scenarij koji smo imali priliku vidjeti u nedavnom primjeru Transportne zajednice kada je pozitivno mišljene došlo poslije predviđenih rokova, a sve sa ciljem da se optuži Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nije u zadatom roku završilo svoj dio posla.
Ipak, i pored brojnih urgencija koje je upučivalo nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i pored brojnih sastanaka, još uvijek nismo dobili pozitivno mišljenje Vlade RS.
Zbog toga, pozivam na potrebu odgovornog pristupa, kako bi u narednih par dana usvojili Strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, koja će, ukoliko bude potvrđena i u Parlamentu BiH, domaćim poljoprivrednim proizvođačima otvoriti mogućnost da u narednim godinama dobiju milionska sredstava koja trebaju stići kroz projekt EU“, navodi Zvizdić.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH upozorava da će, ukoliko se nastavi sa bezrazložnim odugovlačenjem, poljoprivrednici i dalje preživljavati zahvaljujući skromnim budžetskim poticajima te navodi da će dugoročna šteta biti neuporedivo veća.