Norveška izdvojila više od milion KM za opremanje škola u BiH

0
393
Siri Andersen posjetila je danas OŠ Grbavica II i otvorila novouspostavljeni STEM kabinet

Zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Siri Andersen posjetila je danas Osnovnu školu Grbavica II, opremljenu u okviru projekta ‘Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)’ te otvorila novouspostavljeni STEM kabinet.
Projekat EGG, u saradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP). Kroz realizaciju ovog projekta, Norveška je između ostalog izdvojila 1,2 miliona KM za opremanje STEM kabineta u 33 škole u cijeloj zemlji. Ovim se osigurava direktna korist za više od hiljadu učenika, kojima će biti omogućeno kvalitetnije obrazovanje.
Zamjenica ambasadora Andersen ukazala je na značaj unapređenja obrazovnog sistema u BiH, kao i na potrebu njegovog usklađivanja s potrebama tržišta rada.
Andersen je posjetila i Dom zdravlja Centar u Sarajevu, gdje je uručila vrijednu opremu za UZV kabinet. Oprema je nabavljena kroz realizaciju projektnih aktivnosti koje s ciljem unapređenja zdravstva u Bosni i Hercegovini finansira Vlada Kraljevine Norveške. U proteklom periodu Norveška je, osim kroz projekat EGG, pružila i značajnu podršku Bosni i Hercegovini tokom oporavka od katastrofalnih poplava 2014. godine te kroz pomoć u medicinskoj opremi potrebnoj za borbu protiv Covida-19.