I ZDK kreće sa vakcinacijom građana svih dobnih grupa

0
412
Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvojio revidirani Plan imunizacije

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK) usvojio je revidirani Plan imunizacije koji će dostaviti na usvajanje kantonalnoj Vladi.
Suština izmjena, kako je objasnio član Štaba dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), je omogućavanje imunizacije protiv virusa korona svim građanima ovog kantona koji se žele vakcinisati.
“Osnovna izmjena je da je promijenjen cilj imunizacije u odnosu na ranije postavljeni cilj koji je bio fokusiran na zaštitu ugroženih grupa, bilo da se radi o ugroženim grupama na osnovu stanja ili dobi ili ugroženih grupa na osnovu rizika radnog mjesta. Sada se postavlja novi cilj, a to je da postignemo kolektivni imunitet”, rekao je Huseinagić.
Podsjetio je da je INZ ranije proveo serološko istraživanje na reprezentativnom uzorku koje je pokazalo da 42% stanovništva ima izražen imunitet protiv virusa Covid-19, tako da bi se s vakcinama, čija je isporuka najavljena tokom avgusta, mogao dostići kolektivni imunitet od 60 posto.
To bi, ističe, bila dovoljna odbrana od eventualno novog vala pandemije koji se očekuje na jesen, jer bi broj oboljelih s teškom kliničkom slikom bio puno manji, a smanjio bi se i pritisak na zdravstvene ustanove.
“S obzirom na relativno slab odziv građana na vakcinaciju, sa najavljenim količinama vakcina bismo vrlo brzo došli u situaciju da imamo vakcina a da nemamo koga vakcinisati iz dosad vakcinisanih prioritetnih grupa. Omogućavanjem da se građani iz svih dobnih grupa mogu vakcinisati, dovest ćemo se i situaciju da sve raspoložive vakcine možemo potrošiti”, rekao je Huseinagić.
Krizni štab donio je odluku da se Domu zdravlja Zenica dodijeli jedan digitalni mobilni RTG i jedan aparat za praćenje vitalnih funkcija, koji će biti nabavljeni u okviru projekta kojeg provodi Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s UNDP-om, a koji se finansira iz sredstava kredita Svjetske banke.
“Nadam se da će u narednom periodu nastaviti stizati oprema te da ćemo dodatno popraviti svoje mterijalne kapacitete i stvoriti uslove da sljedeći val pandemije dočekamo što spremniji”, rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić.
Naglasio je da se epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje karakteriše kao nepovoljna, budući da je u Federaciji BiH još uvijek na snazi pandemija, ali da su epidemiološki parametri znatno povoljniji. U proteklih sedam dana otkrivena su četiri nova slučaja zaraze, aktivan je vrlo mali broj slučajeva, a značajno su rasterećeni bolnički kapaciteti, saopćeno je iz pres-službe ZDK.