IBM se dijeli na dvije kompanije

0
747
IBM-ov odjel koji se bavi infrastrukturnim poslovnim uslugama biće izdvojen u zasebnu kompaniju - NewCo

Generalni direktor IBM-a Arvind Krishna objavio je novu strategiju ove kompanije. Nova poslovna filozofija temelji se na potrebama njihovih klijenata koje se sve više razdvajaju na one usmjerene ka aplikacijama i infrastrukturnim rješenjima. Slijedom toga, u vodstvu IBM-a odlučeno je kako će odjel koji se bavi infrastrukturnim poslovnim uslugama biti izdvojen u zasebnu kompaniju, za sada radnog naziva NewCo.
Nova će kompanija biti osnovana krajem sljedeće godine, dok će ‘ostatak’ IBM-a nastaviti poslovati kao i do sada, ali s većim fokusom na hibridnu ‘cloud’ platformu te implementaciju tehnologija koje se tiču umjetne inteligencije, prenosi Bug.hr.
Ovim potezom IBM namjerava postati efikasnija kompanija fokusirana na manje područja, ali onih koja su bitna i donose rast.
Trošak izdvajanja odjela Managed Infrastructure Services u IBM-u procjenjuju na oko 5 milijardi dolara. Nova kompanija (NewCo) trebala bi nakon odvajanja od matične korporacije imati godišnje prihode od oko 19 milijardi dolara i 90.000 zaposlenih. IBM trenutno ima 352.000 zaposlenih i prošle je godine generirao prihode od 77 milijardi dolara.