Iliji Studenu dodijeljen Veliki orden časti Republike Austrije

0
986
Martin Pamer i Ilija Studen na svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u sarajevskoj Vijećnici

Na svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u Sarajevu predsjedniku Uprave Studen Holdinga Iliji Studenu uručeno je prestižno priznanje predsjednika Austrije ‘Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije’ kao priznanje za poseban doprinos u razvoju privrede Austrije i Bosne i Hercegovine, koje je ovom prilikom uručio ambasador Austrije u BiH Martin Pamer.
“Izazov investiranja za Studen Holding oduvijek je značio ulaganje u razvoj tržišta i privrede zemalja u kojima je naša poslovna grupa prisutna. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča kao sjedišta Holdinga pozitivno utičemo na tržište BiH, te smo otvaranjem dvije proizvodne kompanije, fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL i Studen-Agrana Rafinerije šećera, sa 500 zaposlenih uspostavili Agroindustrijski kompleks u Brčkom koji svojim proizvodima snadbijeva pored domaćeg tržišta i zemlje širom svijeta”, rekao je predsjednik Uprave Studen Holdinga Ilija Studen.
Studen je dodao i da je priznanje koje mu je dodijelila Republika Austrija potvrda da kontinuiranim ulaganjem Studen Holding snažno utiče na unapređenje cjelokupnog privrednog ambijenta Bosne i Hercegovine, te da su dosadašnja ulaganja pokazatelj za uspješan rad, čime je Studen Holding ujedno i najveći austrijski investitor u prehrambenoj industriji BiH, piše agencija Patria. Opredjeljenje Studen Holdinga da u BiH utiče na formiranje tržišta sa prepoznatljivim i kvalitetnim bh. proizvodima koji se izvoze i na inostrana tržišta zasigurno će se nastaviti, a zalaganje za non-GMO proizvodnju, te podrška austrijskoj asocijaciji Dunav soja je dio takve tržišne opredijeljenosti.
Kao najviše državno priznanje koje predsjednik Austrije svake godine dodjeljuje političarima, oficirima, naučnicima, umjetnicima, preduzetnicima i poslovnim ljudima za posebna ostvarenja i doprinose, predsjednik Uprave Studen Holdinga Ilija Studen jedini je bh. privrednik laureat ‘Velikog ordena časti za zasluge Republike Austrije’.
Prošle godine nagradu ‘Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije’ dobilo je više od 100 nosilaca priznanja među kojima je samo 12 osoba koje nisu Austrijanci.