Indira Ibričić imenovana za direktoricu Direkcije za turizam KS

0
348
U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam koja je osnovana još 2008. godine, ali do danas nikad nije počela s radom.
Kako je ranije istakao ministar privrede Adnan Delić, uvjet da Direkcija počne s radom bio je izbor i imenovanje direktora Direkcije, ali kako nikad nije raspisan oglas za izbor i imenovanje, skoro 15 godina ova direkcija bila je samo slovo u registraturi.
“Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i obezbijedili smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo”, kazao je ministar Delić.
Nakon što je Ministarstvo raspisalo javni oglas početkom februara, te po provedenoj proceduri izbora i imenovanja, na mjesto direktorice Direkcije jučer je imenovana Indira Ibričić, diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno–finansijskom polju.
“Svjesna sam važnosti i značaja turizma za privredu Kantona Sarajevo i odgovornosti koju nosi pozicija direktorice Direkcije za turizam. Nadam se otvorenoj saradnji s kolegama iz Turističke zajednice i drugih organizacija na razvoju turizma u našem kantonu”, izjavila je direktorica Ibričić.
Istakla je i da odmah počinje s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza.
Kako je po usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS ministar Delić najavio odmah po dolasku direktorice počet će pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo.