Infobip i One Equity Partners potpisali ugovor o strateškom ulaganju

Značajno investicijsko ulaganje s ciljem ostvarivanja snažnije prisutnosti i izvršavanja strateških akvizicija u Sjevernoj Americi

0
441
Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u regiji, i društvo za kapitalna ulaganja One Equity Partners (OEP), potpisali su ugovor o značajnom strateškom ulaganju.
Ovo je prvo vanjsko finansijsko ulaganje u IT kompaniju iz Vodnjana u Istri. Iznosi više od 200 miliona dolara. To je ujedno i najveće evropsko softversko ulaganje serije A finansiranja u posljednjih nekoliko godina.
Infobip u OEP-u dobiva iskusnog strateškog partnera koji će kompaniji pomoći izgraditi prisutnost na tržištu Sjeverne Amerike i ubrzati rast firme kroz strateške akvizicije.
“Idemo prema novoj eri koju nazivamo ‘interakcija 4.0.’ u kojoj surfanje internetskim stranicama ili skidanje mobilnih aplikacija zamjenjujemo konverzacijskom interakcijom kao temeljem komunikacije. Infobip planira biti predvodnik ove ere, a investicija OEP-a pomoći će nam u dostizanju tog cilja“, izjavio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.
“U OEP-u smo uzbuđeni sklopljenim partnerstvom s Infobipovim suosnivačima, Silvijem Kutićem, Robertom Kutićem i Izabelom Jelenićem. Zajedno dijelimo viziju kojom ćemo dodatno potaknuti Infobipov rast uoči IPO-a, kako na globalnom nivou, tako i na sjeverno-američkom tržištu provođenjem niza identificiranih strateških akvizicija“, poručio je Chip Schorr, Senior Managing Director, OEP.
Citi i Morrison &Foerster i EY savjetovali su Infobip, dok su Latham & Watkins i KPMG savjetovali OEP.
Infobip je ove godine četvrti put zaredom proglašen najboljim pružateljem A2P SMS usluga na svijetu, prema godišnjem ROCCO izvještaju. Kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 602 miliona eura, a u proteklih je 10 godina zabilježila prosječni godišnji rast od 48 posto. Osnovan prije 14 godina, Infobip je izrastao u vodeću globalnu komunikacijsku platformu u oblaku (CPaaS), a ove je godine predstavio svoj model softvera kao usluge (SaaS) s ciljem stvaranja vrhunske interakcije poslovnih subjekata s krajnjim korisnicima. Kompanija surađuje i u partnerstvu je s velikim brojem telekom operatera, nedavno je potvrđena kao pouzdani partner udruženja GSMA za ‘Identity Revenue’ inicijativu, omogućavajući tako rast prihoda telekom operaterima korištenjem tehnologije digitalnog identiteta.
Kada je riječ o poslovanju u BiH, Infobip je u Sarajevu pokrenuo proces izgradnje svog trećeg kampusa. Prema svim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH u zadnjih deset godina.
BiH uredi predstavljaju neke od ključnih razvojnih centara kompanije, te poslije onih u Hrvatskoj zapošljavaju najveći broj softverskih inženjera i developera, ali i zaposlenika iz drugih odjela.
“Naša dugoročna motivacija je da zadržimo mlade talente u BiH te smo svjesni da samo radno mjesto nije dovoljno u toj namjeri, ali ćemo mi kao kompanija pružiti sigurno radno mjesto, određene benefite i uslove rada koji se mogu uporediti s najvećim svjetskim kompanijama. Krajnji cilj jeste da postanemo jedinstven centar inžinjerske izvrsnosti, a na putu ostvarenja tog cilja potrebni su nam najbolji talenti u BiH, koje i ovom prilikom pozivamo da nam se jave i priključe”, kaže Dino Ibrahimović, direktor BiH ureda u Infobipu.