Infobip kupio američki OpenMarket za 300 miliona dolara

0
469
Infobip kampus u Sarajevu: Infobip u oktobru proslavio prvu deceniju poslovanja u BiH

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u BiH i regiji, sklopio je kupoprodajni ugovor s američkom IT kompanijom Amdocs o preuzimanjufirme OpenMarket, vodećeg B2B pružatelja rješenja za razmjenu mobilnih poruka, za bruto iznos u gotovini od približno 300 miliona američkih dolara. Zaključenje transakcije očekuje se nakon dobivanja regulatornih odobrenja.
Ova transakcija dolazi samo manje od tri mjeseca nakon značajnog investicijskog ulaganja i strateškog partnerstva s društvom One Equity Partners u Infobip, ujedno prvog vanjskog financijskog ulaganja u vodnjansku IT kompaniju.
Ovim su preuzimanjem na jednome mjestu okupljene dvije vrhunske kompanije s ciljem stvaranja globalnog lidera u području cloud komunikacija sa zajedničkim run rateprihodom većim od milijarde američkih dolara. Ova transakcija ostavlja značajan trag ujedinjujući značajnu prisutnost OpenMarketa u SAD-u te Infobipa u ostalim dijelovima svijeta, što će omogućiti mjesečno više od 14 milijardi korisničkih interakcija kroz niz komunikacijskih kanala, a sve to u više od 190 zemalja.
“Ova transakcija predstavlja značajan iskorak na našem putu prema eksponencijalnom rastu. Zajedno, Infobip i OpenMarket broje više od deset tisuća poslovnih korisnika, što uključuje mnoge najistaknutije svjetske kompanije. Bit ćemo u mogućnosti bolje zadovoljiti potrebe korisnika u svakom dijelu svijeta s najboljom direktnom povezanosti, s više od 650 telekom operatora, tevrhunskim, zajedničkim portfeljemcloud komunikacijskih rješenja te SaaS ponudom“, poručio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.
“Uzbuđeni smo što udružujemo snage s Infobipovim timom kako bismo ponudili dodatne vrijednosti našim korisnicima tokom ovog uzbudljivog vremena za kompaniju“, izjavio je Jonathan Morgan, CEO OpenMarketa.
Infobip u BiH je u oktobru proslavio prvu deceniju svog djelovanja na ovom tržištu, a 2020. godina je značajna i zbog pokretanja procesa izgradnje trećeg Infobip kampusa, ovaj put u Sarajevu. Prema svim pokazateljima, riječ je o jednoj od najvećih IT investicija u BiH u posljednjih deset godina.