EIB: Podrška zemljama Zapadnog Balkana u realizaciji projekata iz Zelene agende EU

EIB na samitu lidera Zapadnog Balkana u Sofiji podržao novi Ekonomsko-investicioni plan i zelenu tranziciju regiona

0
535
Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicione banke

Evropska investiciona banka (EIB) pozdravlja spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije. U okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju.
Predsednik EIB-a Werner Hoyer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje ovih planova. Grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB-a ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećat će investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan.
Pored EIB grupe i ostali učesnici na Samitu u Sofiji spremni su da podrže realizaciju Zelene agende i pomognu stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu. EIB će kao klimatska banka EU, obezbediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida. Ova inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz ‘Zelenog dogovora’ Evropske komisije.
EIB će takođe pojačati investicije u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana. Uvođenje ‘pametnih’, digitalnih tehnologija doprinijet će održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu. Investicije u digitalizaciju ubrzat će oporavak i razvoj privatnog sektora, poboljšati efikasnost i sposobnost javne administracije da funkcioniše čak i u izazovima poput pandemije Covid-19. Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmjenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta.