Innovation Talk 2018: Izgradnja zajedničke digitalne budućnosti u regionu

0
1154
Bh. ministar Jusko učestvovao u panel-diskusiji pod nazivom 'Innovation, Balkan Insight'

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko prisustvovao je Regionalnoj ministarskoj konferenciji o inovacijama – Innovation Talk 2018 – održanoj u Beogradu 29. novembra 2018. godine koja je za cilj imala predstavljanje najznačajnijih trendova u toj oblasti.
Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, a uvodnu riječ dao je ministar Nenad Popović.
“Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razvoja. Želimo da zasnivamo budući razvoj naših privreda na novim tehnologijama, vještačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, blockchainu, internetu stvari i big data analitici. Ali, u tome ne treba da zaboravimo značaj čovjeka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe“, rekao je Popović.
Martin Kern, direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, rekao je da zemlje regiona imaju veliki potencijal u oblasti inovacija i mogu mnogo toga ponuditi.
Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da je uvjerena da je budućnost zemalja regiona digitalna.
Na panel-diskusiji pod nazivom ‘Innovation, Balkan Insight’, pored ministra Juska, učestvovali su ministar Nenad Popović, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Slovačke inovacione i energetske agencije Artur Bobovnički i direktor Fonda za inovacije Makedonije Jovan Despotovski.
Uz korisnu razmjenu iskustava, zaključeno je da se u budućem periodu najviše napora uloži u izgradnju zajedničke digitalne budućnosti u regionu.
“Na prijedlog Ministarstva, Vijeće ministara BiH je usvojilo Politiku razvoja informacionog društva BiH za period od 2017. do 2021. godine. Politika sadrži i dio koji daje smjernice da održiv rast označava izgradnju održivog i konkurentnog privrednog društva koje efikasno iskorištava resurse, uključujući i zelene tehnologije, ubrzavanje razvoja pametnih mreža korištenjem IKT-a, korištenje mreža na nivou EU te jačanje konkurentnih prednosti poslovanja, prvenstveno u proizvodnji i u okviru naših malih i srednjih poduzeća, kao i pomoći potrošačima da cijene efikasno iskorištavanje resursa“, naglasio je ministar Jusko te dodao da je potrebno uključiti privatni sektor u saradnju sa javnim sektorom.
U sklopu Konferencije je održan bilateralni sastanak ministara Juska i Popovića. Na tragu prethodnog bilateralnog sastanka održanog 6. 11. 2018. godine, ministri su se složili da će ustrajati u izgradnji zajedničke digitalne budućnosti u regionu.
Još jednom su ministri potvrdili zajedničku opredijeljenost za formiranje radne grupe zemalja regiona koja će raditi na koordinaciji aktivnosti u vezi sa cyber sigurnošću, kao i daljnjem razvoju informacionih tehnologija, što će u konačnici izroditi zajedničkim idejama i projektima, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.