Institut IGH projektuje brzu cestu Mostar-Široki Brijeg-granica RH: Ugovor vrijedan 7,7 miliona KM

0
1149
Institut IGH predvodi konzorcij koji će projektovati brzu cestu Mostar–Široki Brijeg–granica RH

Institut IGH iz Zagreba, kao vodeći član zajednice ponuđača, s IGH Mostar, Integra Mostar i Geocon Čitluk, potpisao je ugovor sa javnim preduzećem Autoceste Federacije BiH za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Republike Hrvatske, dionica Polog-granica Hrvatske (40,5 km), ukupne vrijednosti 7.765.911 KM.
Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci da pripreme idejni i glavni projekt brze ceste Polog – Široki Brijeg – hrvatska granica, provedu istraživanja za potrebni idejni projekt, pripreme studije izvodljivosti, studije utjecaja na okoliš i druge studije definirane ugovorom.
Vlada Federacije BiH je 2016. godine usvojila Okvirnu strategiju transporta Bosne i Hercegovine, koja brzu crestu Mostar sjever – Široki Brijeg – hrvatska granica definira kao jedan od prioritetnih dijelova.
Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Direktnom vezom s autocestom na Koridoru 5c, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na Koridor 5c prema gradu Široki Brijeg i općini Grude, te u konačnici do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske. Brza cesta od mjesta Polog direktno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiti će dobru cestovnu povezanost zapadnohercegovačkog kantona s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s Koridorom 5c.
Od značajnijih ugovora za Institut IGH u BiH prošle godine sklopljen je ugovor za nadzor termoelektrane Banovići ugovorene vrijednosti nešto više od 4 miliona KM, te ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova na projektu Most na Savi kod Gradiške u vrijednosti oko 2,1 miliona KM za IGH.